Grad

UDRUGA LUKJERNICA Kako od psihičke patnje učiniti dodatnu vrijednost?

UDRUGA LUKJERNICA Kako od psihičke patnje učiniti dodatnu vrijednost?

U sklopu trodnevne manifestacije ‘Mentalno zdravlje i volonteri’ u organizaciji Udruge za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unapređenje duševnog zdravlja i kvalitete života Lukjernica održan je okrugli stol na temu ‘Uloga volontera i zajednice u provođenju izvaninstitucionalne brige o mentalnom zdravlju’.

Gosti izlagači bili su predstavnici zagrebačke udruge Ludruga koja se bavi psihičkim zdravljem u zajednici, viši savjetnik u Odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Marko Grgurević, predstavnica Udruge za razvoj civilnog društva Bonsai Anja Marković te ispred udruge Lukjernica stručna suradnica Mira Šejtanić i predsjednica Jadranka Vlatko.

Iako nastala 2012. godine Udruga Ludruga s dubrovačkom javnosti je podijelila svoje iznimno bogato i vrijedno iskustvo rada koje se najvećim dijelom oslanja upravo na volonterski rad svojih članova.

Cilj udruge Ludruga je razvoj psihičkog zdravlja u zajednici, razbijanje tabua, stigme, osvještavanje javnosti o postojanju drugačijih načina i sustava koji se puno efikasnije nose s problemom postizanja psihičkog zdravlja.

Briga o mentalnom zdravlju gorući je problem u Hrvatskoj s obzirom na činjenicu da su osobe sa psihičkim oboljenjima vodeća skupina u Hrvatskoj prema broju dana provedenih u bolničkom liječenju, a najveći broj tih hospitalizacija odnosi se na stanovništvo u radno aktivnoj dobi.

Manifestacija je nastavljena projekcijom dokumentarnog filma ‘Otvoreni dijalog’ i tribinom nakon projekcije filma pod nazivom ‘Psihijatrija u zajednici’. Film je prikazao inovativan pristup akutnim psihičkim krizama po finskoj metodi kojom se smanjuje hospitalizacija, konzumacija lijekova i recidivizam.

Završna aktivnost manifestacije je iskustvena radionica ‘Grupa uzajamne psihičke podrške’ koja će se održati 10. prosinca u prostorijama Udruge Lukjernica, Nikole Božidarevića 10/1, u 10:30 kojom će Udruga Ludruga iznijeti svoj primjer prakse koji uspješno primjenjuje već 3 godine i s oboljelima i sa članovima njihovih obitelji.

Manifestacija se provodi u sklopu projekta ‘Volonterski program po mjeri’ koji je financiran od strane Grada Dubrovnika, a provodi ga Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai u partnerstvu sa Udrugom za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprijeđenje duševnog zdravlja i kvalitete života- Lukjernica i Dubrovačkom Udrugom Skrbnika,Bolesnika i Prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih Demencija- DUSAB u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine.

Tekst: Mira Šejtanić
Foto: Udruga Lukjernica

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist