Grad

UDRUGA LUKJERNICA Kako od psihičke patnje učiniti dodatnu vrijednost?

U sklopu trodnevne manifestacije ‘Mentalno zdravlje i volonteri’ u organizaciji Udruge za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unapređenje duševnog zdravlja i kvalitete života Lukjernica održan je okrugli stol na temu ‘Uloga volontera i zajednice u provođenju izvaninstitucionalne brige o mentalnom zdravlju’.

Gosti izlagači bili su predstavnici zagrebačke udruge Ludruga koja se bavi psihičkim zdravljem u zajednici, viši savjetnik u Odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Marko Grgurević, predstavnica Udruge za razvoj civilnog društva Bonsai Anja Marković te ispred udruge Lukjernica stručna suradnica Mira Šejtanić i predsjednica Jadranka Vlatko.

Iako nastala 2012. godine Udruga Ludruga s dubrovačkom javnosti je podijelila svoje iznimno bogato i vrijedno iskustvo rada koje se najvećim dijelom oslanja upravo na volonterski rad svojih članova.

Cilj udruge Ludruga je razvoj psihičkog zdravlja u zajednici, razbijanje tabua, stigme, osvještavanje javnosti o postojanju drugačijih načina i sustava koji se puno efikasnije nose s problemom postizanja psihičkog zdravlja.

Briga o mentalnom zdravlju gorući je problem u Hrvatskoj s obzirom na činjenicu da su osobe sa psihičkim oboljenjima vodeća skupina u Hrvatskoj prema broju dana provedenih u bolničkom liječenju, a najveći broj tih hospitalizacija odnosi se na stanovništvo u radno aktivnoj dobi.

Manifestacija je nastavljena projekcijom dokumentarnog filma ‘Otvoreni dijalog’ i tribinom nakon projekcije filma pod nazivom ‘Psihijatrija u zajednici’. Film je prikazao inovativan pristup akutnim psihičkim krizama po finskoj metodi kojom se smanjuje hospitalizacija, konzumacija lijekova i recidivizam.

Završna aktivnost manifestacije je iskustvena radionica ‘Grupa uzajamne psihičke podrške’ koja će se održati 10. prosinca u prostorijama Udruge Lukjernica, Nikole Božidarevića 10/1, u 10:30 kojom će Udruga Ludruga iznijeti svoj primjer prakse koji uspješno primjenjuje već 3 godine i s oboljelima i sa članovima njihovih obitelji.

Manifestacija se provodi u sklopu projekta ‘Volonterski program po mjeri’ koji je financiran od strane Grada Dubrovnika, a provodi ga Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai u partnerstvu sa Udrugom za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprijeđenje duševnog zdravlja i kvalitete života- Lukjernica i Dubrovačkom Udrugom Skrbnika,Bolesnika i Prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih Demencija- DUSAB u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine.

Tekst: Mira Šejtanić
Foto: Udruga Lukjernica

Pročitajte još

PREDSTAVLJEN NOVI IZGLED SPOMEN SOBE Trebala bi biti dovršena do Feste sv. Vlaha!

Dulist

GRADONAČELNIK DOMINKU RADIĆU ‘Hvala od srca što nesebično pomažete ljudima’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist