Zanimljivosti

Učili o spašavanju, razveselila ih Kia

Na poziv Područnog ureda za zaštitu i spašavanje (PUZS) Dubrovnik, petnaestak učenika posebnih odgojno-obrazovnih skupina iz OŠ Ivana Gundulića posjetili su PUZS Dubrovnik gdje su sudjelovali u posebno za njih priređenom programu edukacije u području zaštite i spašavanja.

 
Pročelnik PUZS Dubrovnik Goran Violić upoznao je učenike s ulogom žurnih službi (vatrogascima, policijom, hitnom pomoći, HGSS) i korištenjem jedinstvenog broja za hitne službe 112, na koji mogu pozivati pomoć. Učenicima je održana prezentacija o nesrećama s kojima bi se mogli susresti u svakodnevnom životu (požari u stanu, potres, poplava, poledica i sl,) te kako ispravno postupiti u tim slučajevima. Djeci su podijeljene edukativne bojanke te prigodni pokloni.    

Učenici su u pratnji učiteljica Marine Vučković-Matić i Žane Paradžik obišli Županijski centar 112 gdje su imali prilike saznati iz prve ruke kako se primaju žurni pozivi, ali i sami pozvati jedinstveni europski broj 112 i razgovarati s operaterima.
 
Pripadnici Državne intervencijske postrojbe Dubrovnik i tima HGSS Stanice Dubrovnik izveli su za učenike pokazne vježbe, a imali su priliku vidjeti i potražnog psa Kia.    
 
Naime, školskim planom i programom je od prvog razreda obuhvaćeno educiranje djece o postupanjima u opasnim situacijama. Opasnih situacija i mogućnosti da se dogodi nesreća ima vrlo mnogo i nužno je djecu što više educirati o postupanjima u različitim opasnostima. Stoga su se učenici sa svojim učiteljicama rado odazvali ovom pozivu. Ovaj posjet bio je važan jer su na konkretan i zabavan način učenici dobili priliku da primijene svoje znanje. Djeca s posebnim potrebama su emocionalno osjetljiva na stresne događaje i stresne uvjete u svojoj okolini, stoga je važno pokazati im kako u tim okolnostima treba pravilno reagirati.

Ovaj oblik edukacije uz obrazovne zadovoljava i njihove socijalne potrebe kao što su potreba za priznanjem i samopoštovanjem, te ih potiče na nezavisnost i odgovornost. Ovim posjetom djeca su uvidjela kako i njihova pravilna reakcija može doprinijeti spašavanju nečijeg života, istaknula je Vedrana Elez ravnateljica OŠ Ivana Gundulića.

Odjel djelomične integracije u OŠ Ivana Gundulića
Odjel djelomične integracije otvoren je u osnovnoj školi Ivana Gundulića 1991. godine. Od njegova otvaranja do danas kroz njega je prošlo mnogo učenika s posebnim potrebama. Zbog velikog broja djece ovaj odjel je školske godine 2004/2005 podijeljen na dva odjela, odjel od 1-4 razreda i 5-8 razreda.  Ovaj oblik djelomične integracije provodi se u redovnoj osnovnoj školi, najčešće za učenike s teškoćama učenja općeg tipa (teškoćama u razvoju). Kroz njega se dio nastavnih sadržaja (hrvatski jezik, matematika, priroda i društvo, društvo) svladava u posebnom razrednom odjelu sa profesorom defektologom, a dio (tjelesna kultura, glazbena kultura, vjeronauk, likovna kultura i tehnička kultura) sa predmetnim profesorom u matičnom razredu, dakle s vršnjacima bez posebnih edukacijskih potreba. U samom odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama daje se naglasak na maksimalnu individualizaciju i prilagođavanje sadržaja u nastavi.

Pročitajte još

Drage mame, sretan vam Majčin dan!

Dulist

M-LJETOVANJE 2021. Tratajte se odmorom na Odisejevom otoku

Dulist

Art radionica Lazareti otvara radionicu kreativnog pisanja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija