Zanimljivosti

U troškovniku kneza na današnji dan spominje se jedna svakodnevna, a važna stvar…

Iz dokumenata o troškovnicima kneza 31. srpnja 1643. godine doznajemo da su Dubrovčani već u 17. stoljeću koristili led i imali organiziranu prodaja leda, piše Sebastijan Vukosavić u svom ‘Gradoplovu’.

Dubrovčani su dobivali led iz Sniježnice i iz hercegovačkih planina. U Sniježnici su bile izrađene posebne ledenice, napravljene u obliku zdenaca. Ledenice su bile zatvorene ključem i na njih je bilo nabacano grmlje i slama da se led bolje sačuva, navest će dalje u svojim vrijednim spisima.

Tradiciju dopremanja leda u Grad svake godine revno obnavljaju naši Konavljani, okupljeni oko udruge Agroturizam Konavle.  Prema zapisima koji datiraju iz 1783. godine, od 20. svibnja do 20. kolovoza u Grad je došlo više od 15 tona leda što znači da je prosječna dnevna potrošnja bila 170 kilograma. Bio je to samo jedan od prestižnih proizvoda koji su Gradu i Republici priuštile čarobne Konavle.

Pročitajte još

SUZE SVETOG LOVRA Ne propustite nebeski spektakl u noći s 11. na 12. kolovoza!

Dulist

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Iz Porta u ‘veliki svijet’

Zvonimir Pandža

‘IZGLEDA TAKO MOĆNO’ Spektakularni video Pelješkog mosta kakvog dosad niste vidjeli

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija