Grad

U Svetog Križa u Gružu zaređeni svećenik fr. Mislav Peček i đakon fr. Karlo Luka Kvesić

redjenje

U crkvi Svetog Križa u Gružu dubrovački biskup mons. Roko Glasnović za svećenika je zaredio fr. Mislava Pečeka rođen u Dubrovnika te u sveti red đakonata fr. Karlu Luki Kvesiću iz Zagreba.

Mislav Peček je rođen 1989. godine u Dubrovniku. Prve zavjete u Redu propovjednika položio je 2018. godine, a svečane 2023. godine. Završio je Filozofsko-teološki studij na KBF-u u Zagrebu. Za đakona je zaređen 25. listopada 2023. godine u Zagrebu, a đakonsku godinu je završio u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Karlo Luka Kvesić rođen je 1998. godine u Zagrebu. Prve zavjete u Redu propovjednika položio je 2017. godine, a svečane 2024. godine. Završio je Filozofsko-teološki studij na KBF-u u Zagrebu. Pastoralni praktikum vrši u samostanu i župi Svetog Križa u Gružu.

Biskup je u propovijedi podsjetio na to koje su sve zadaće đakona i svećenika u Crkvi Kristovoj te poručio okupljenima: „Pozvani smo, u radosti i zahvalnosti Gospodinu koji daruje našu Crkvu, moliti za ređenike.“

-Tumačeći misna čitanja biskup je naglasio glagol „služiti“ koji je više puta ponovljen te kazao kako su svi okupljeni „otvoreni za prihvaćanja evanđelja i poticaje Duha Svetoga kako bismo slijedili Gospodina Isusa Krista koji ‘nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge’.“ Također je istaknuo poniznost kao kraljicu kreposti: Što veća služba, veća poniznost.

S obzirom na to da ređenici pripadaju Redu propovjednika biskup je progovorio i o nekim posebnostima toga reda.

Obraćajući se đakonu Karlu Luki kazao je kako će on u svojoj novoj službi pomagati biskupu i prezbiterima u službi Riječi, Oltara i Ljubavi „stavljajući se na služenje svima“, te naveo konkretne stvari koje će moći činiti.

„Mislave, svećeniče“, kazao je biskup Glasnović, „svećenik je uvijek učitelj, ali on tu svoju službu ne čini s preuzetnošću onoga koji nameće vlastite istine, već s poniznom i radosnom sigurnošću onoga koji je susreo Istinu i koji je njome zahvaćen i preobražen i zato je neprestano mora naviještati.“

„Križa neće nedostajati“, zaključio je dubrovački biskup te poželio ređenicima da cijelog života slave, blagoslivljaju i propovijedaju.

U svečeničkom i đakonskom ređenju sudjelovao je i župnik fr. Mihovil Žuljević Mikas te provincijal fr. Slavko Slišković, a crkveno slavlje izvedbama liturgijskog pjevanja uveličao je Mješoviti župni zbor Svetog Križa pod ravnanjem prof. Marije Brčić. Uz obitelji ređenika slavlju su nazočili subraća dominikanci, sestre dominikanke i drugi svećenici i vjernici.

Izvor: Dubrovačka biskupija

 

Pročitajte još

Franković dozvolio postavljanje TV prijemnika za praćenje Europskog nogometnog prvenstva

Dulist

[VIDEO] INCIDENT NA PILAMA Grad: ‘Pojedincima je važniji prihod od poštivanja reda’

Dulist

Gradonačelnik predstavio svoj rad uz sedam godina mandata

Dulist