Aktualno

U SUBOTU Svečano otvorenje Kneževa dvora na Lopudu

svecano otvorenje knezev dvor lopud 1

Svečano otvorenje Kneževa dvora na Lopudu održat će se u subotu 16. rujna s početkom u 11 sati.

Radi se o obnovljenom i opremljenom kompleksu kojeg je Društvo prijatelja dubrovačke starine otkupilo 2019. od privatnog vlasnika te steklo uvjete za obnovu. Ovaj objekt, nekad isključivo namijenjen u privatne svrhe, danas je prilagođen općoj namjeni.

Za ovo svečano otvorenje planiran je prigodni program u kojem se isprepliću crtice iz bogate lopudske prošlosti s tijekom obnove Kneževa dvora.

Knežev dvor na Lopudu datira iz 1508. godine, kao sjedište nekadašnje Lopudske knežije. Zanimljivo je spomenuti kako vanjski izgled lopudskog dvora više podsjeća na ljetnikovac s gotičkim triforama i monoforama na pročelju. Unutrašnjost dvora, kako saznajemo iz povijesnih izvora, bila je opremljena skromno i u potpunosti je bila prilagođena za funkciju lokalne uprave.

Banner 300x250 DU 1

Lopud je u razdoblju od 1457. do 1808. imao najmanje 443 kneza te je bio središte dubrovačkog pomorstva.

Društvo prijatelja dubrovačke starine s radošću i ponosom poziva sve sugrađane koji žele doći na svečano otvorenje da im se pridruže u subotu, 16. rujna u 11:00 sati u prekrasnom zdanju Kneževa dvora na Lopudu. Zbog ograničenog broja mjesta, dolazak je obavezno najaviti na e-mail: angela@eventlab.hr

Foto: DPDS/Studio Vetma/ Ljubo Gamulin

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist