Aktualno

SEDMI FESTIVAL SOLI Izložba i zaključno predavanje

festival soli

Sedmi Festival soli bit će zaključen predavanjem dr. Sandi Tešanović „Zdravlje i sol“ te otvorenjem Izložbe radova s Likovne kolonije Komarda ART park u petak 15. rujna. Predavanje je na programu od 18 sati u Tvrđavi Kaštio, a izložba od 19 sati u Kneževu dvoru u Stonu – u sklopu predstavljanja novouređenog prezentacijskog centra „Dvor“. Ova multimedijalna dvorana inaugurirati će se bogatim programom koji uključuje i otvorenje festivalske izložbe radova trećeg izdanja likovne kolonije Komarda Art Park koja se u održala u suorganizaciji Doma Marina Držića.

Na izložbi „Likovna kolonija Komarda Art Park 2023.“ sudjeluje dvanaest umjetnika iz Dubrovnika i Pelješca, sudionika kolonije: Anamarija Bezek, Aida Hebib Raguž, Rajna Inić, Klara Knego, Iris Lobaš Kukavičić, Ivana Miloglav, Ivan Perak, Miranda Rako Kuzmanić, Jasmina Runje, Tonko Smokvina, Josipa Vlašić i Sandra Vuletić. Izložbu prati katalog u kojem je predgovor napisala Valerija Jurjević, kustosica Doma Marina Držića, iz kojeg izdvajamo: „Inspirirani njegovim ljepotama i znamenitostima, umjetnici in situ stvaraju djela koja se na završetku Festivala soli prezentiraju na izložbi, a potom ostaju u trajnom vlasništvu Stona. Motivi su, očekivano, stonski, ali ih svaki sudionik interpretira u okviru vlastitog kreativnog stila. Poput kuhara koji od istih sastojaka stvaraju različita jela, uz nezaobilazni sastojak – stonsku sol.“ Poput Držića, i sudionike likovne kolonije Komarda Art Park prožela je posebna, kreativna sol dok su stvarali u Stonu. A kako je rekao poznati češki pisac Karel Čapek, „tko je dobro posoljen dugo ostaje svjež“.

Zanimljivo i korisno predavanje „Sol i zdravlje“ u petak, 15. rujna od 18 sati u Tvrđavi Kaštio, održat će liječnica dobro poznata široj dubrovačkoj javnosti – doc. dr. sc. Sanda Tešanović, dr. med., specijalist interne medicine i subspecijalist endokrinologije i dijabetologije koja u Dubrovniku vodi Polikliniku Hygeia. Govorit će o tome koje sve dobrobiti sol donosi tijelu, ali i o izazovima i negativnim učincima pretjeranog konzumiranja soli. Predočit će važnost konzumiranja soli ili natrijeva klorida za pravilno funkcioniranje organizma i ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima.

Banner 300x250 DU 1

Vrijedi podsjetiti kako se do samog kraja festivala u stonskim i pelješkim restoranima i vinarijama nude posebni festivalski meniji, a popis je dostupan je mrežnoj stranici festivala: https://festivalsoliston.com/eno-gastro-dani-festivala-soli/. Više o ovogodišnjem festivalskom programu za nama, ali i druge zanimljivosti o soli, Solani i Stonu može se pročitati na webu: https://festivalsoliston.com/.

Foto: Radionica u sklopu ART parka

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist