Aktualno

SEDMI FESTIVAL SOLI Izložba i zaključno predavanje

festival soli

Sedmi Festival soli bit će zaključen predavanjem dr. Sandi Tešanović „Zdravlje i sol“ te otvorenjem Izložbe radova s Likovne kolonije Komarda ART park u petak 15. rujna. Predavanje je na programu od 18 sati u Tvrđavi Kaštio, a izložba od 19 sati u Kneževu dvoru u Stonu – u sklopu predstavljanja novouređenog prezentacijskog centra „Dvor“. Ova multimedijalna dvorana inaugurirati će se bogatim programom koji uključuje i otvorenje festivalske izložbe radova trećeg izdanja likovne kolonije Komarda Art Park koja se u održala u suorganizaciji Doma Marina Držića.

Na izložbi „Likovna kolonija Komarda Art Park 2023.“ sudjeluje dvanaest umjetnika iz Dubrovnika i Pelješca, sudionika kolonije: Anamarija Bezek, Aida Hebib Raguž, Rajna Inić, Klara Knego, Iris Lobaš Kukavičić, Ivana Miloglav, Ivan Perak, Miranda Rako Kuzmanić, Jasmina Runje, Tonko Smokvina, Josipa Vlašić i Sandra Vuletić. Izložbu prati katalog u kojem je predgovor napisala Valerija Jurjević, kustosica Doma Marina Držića, iz kojeg izdvajamo: „Inspirirani njegovim ljepotama i znamenitostima, umjetnici in situ stvaraju djela koja se na završetku Festivala soli prezentiraju na izložbi, a potom ostaju u trajnom vlasništvu Stona. Motivi su, očekivano, stonski, ali ih svaki sudionik interpretira u okviru vlastitog kreativnog stila. Poput kuhara koji od istih sastojaka stvaraju različita jela, uz nezaobilazni sastojak – stonsku sol.“ Poput Držića, i sudionike likovne kolonije Komarda Art Park prožela je posebna, kreativna sol dok su stvarali u Stonu. A kako je rekao poznati češki pisac Karel Čapek, „tko je dobro posoljen dugo ostaje svjež“.

Zanimljivo i korisno predavanje „Sol i zdravlje“ u petak, 15. rujna od 18 sati u Tvrđavi Kaštio, održat će liječnica dobro poznata široj dubrovačkoj javnosti – doc. dr. sc. Sanda Tešanović, dr. med., specijalist interne medicine i subspecijalist endokrinologije i dijabetologije koja u Dubrovniku vodi Polikliniku Hygeia. Govorit će o tome koje sve dobrobiti sol donosi tijelu, ali i o izazovima i negativnim učincima pretjeranog konzumiranja soli. Predočit će važnost konzumiranja soli ili natrijeva klorida za pravilno funkcioniranje organizma i ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima.

Vrijedi podsjetiti kako se do samog kraja festivala u stonskim i pelješkim restoranima i vinarijama nude posebni festivalski meniji, a popis je dostupan je mrežnoj stranici festivala: https://festivalsoliston.com/eno-gastro-dani-festivala-soli/. Više o ovogodišnjem festivalskom programu za nama, ali i druge zanimljivosti o soli, Solani i Stonu može se pročitati na webu: https://festivalsoliston.com/.

Foto: Radionica u sklopu ART parka

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist