Aktualno

U srijedu štrajk medicinskog osoblja!

U srijedu štrajk medicinskog osoblja!

U srijedu, 18. rujna liječnici i medicinske sestre idu u štrajk. Nakon dva i pol sata pregovora, mirenje između Sindikata i Vlade – nije uspjelo.

Prema najavama u štrajku će sudjelovati oko 60 do 70 posto medicinskih sestara i oko 70 posto liječnika. Za sad je predviđeno da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva oba sindikata a to znači dok se Vlada ne usuglasi među ostalim s plaćanjem prekovremenih sati, prenosi jutarnji.hr.

Za vrijeme štrajka u bolnicma će se raditi kao blagdanom i nedjeljom a neće se odbijati samo hitni pacijenti. Također će pacijenti koji leže u bolnici dobivati svu potrebnu skrb, kako to predviđa odluka Ministarstva zdravlja o prijeko potrebnim poslovima koji se neprekidno moraju obavljati u zdravstvenim ustanovama.

Ipak, dobra je vijest za pacijente da štrajka nema u primarnoj zdravstvenoj zaštiti tako da sve što trebaju uključujući i lijekove mogu dobiti kod svog obiteljskog liječenika, ginekologa ili pedijatra.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić upozorio je uoči sastanka da današnje mirenje ne može rezultirati potpisivanjem ničega što bi imalo pravne učinke kao kolektivni ugovor.

– To nije fer prema drugima – istaknuo je Ostojić, uvjeren je da će mirenje biti uspješno te da će se uskoro krenuti u pregovore. Svjestan je, kaže, da postoje neke nelogičnosti u sadašnjem kolektivnom ugovoru koje treba ispraviti.

U slučaju štrajka, Ministarstvo zdravlja ima spremne sve krizne stožere, izdane su upute ravnateljima i šefovima odjela kako bi sustav funkcionirao, istaknuo je ministar.
 

Pročitajte još

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist

Potrebica: Prijateljstvo Dubrovnika i Vukovara započeto na žrtvi u Domovinskom ratu traje i trajat će

Dulist

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist