Aktualno

U srijedu će na nebu biti vidljiv ‘plavi Supermjesec’

MJESEC

U srijedu će na nebu biti vidljiv plavi Supermjesec. Mjesec neće biti plave boje, već taj termin termin označava drugi puni mjesec unutar jednog mjeseca. Naime, prvi puni Mjesec u ovom mjesecu mogao se vidjeti 1. kolovoza, dok će drugi (plavi) biti sutra, 30. kolovoza, prenosi Index.

U prosjeku, Supermjesec je oko 16 posto svjetliji od prosječnog Mjeseca. Također se čini i većim od prosječnog punog Mjeseca. Fenomen se događa kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u isto vrijeme kada je Mjesec pun. Supermjesec 30. kolovoza činit će se čak i bliži Zemlji od punog Mjeseca na početku kolovoza. Posljednji od četiri uzastopna Supermjeseca ove godine bit će Mjesec žetve 28. rujna.

Oni koji propuste sutrašnji plavi Supermjesec morat će se prilično načekati prije sljedećeg. Naime, dok oko 25 posto punih Mjeseca čine Supermjeseci, koji su poprilično česti, samo 3 posto punih Mjeseca čine plavi Mjeseci, kažu iz NASA-e. Sljedeći plavi Mjesec bit će vidljiv tek u svibnju 2026. godine. 2037. godine ova pojava bit će vidljiva i u siječnju i u ožujku. Uz plavi Supermjesec, na nebu će u srijedu biti vidljiv i Saturn, pa ljubitelje astronomije čeka prava nebeska poslastica.

Što je Supermjesec?
Putanja po kojoj Mjesec kruži oko Zemlje nije savršena kružnica, već je blago izdužena elipsa. Pritom je ona malo pomaknuta, pa se točka u kojoj je najbliži Zemlji naziva perigej, a točka u kojoj je najudaljeniji – apogej. Mjesec je u prosjeku od Zemlje udaljen oko 384.400 km.

Pod utjecajem gravitacije Sunca i planeta (prvenstveno Sunca) putanja Mjeseca se u odnosu na Zemlju dodatno malo pomiče, pa nije svaki perigej jednako blizu, kao što nije ni svaki apogej jednako daleko. U perigeju Mjesec najbliže prilazi Zemlji na oko 363.295 km, dok je u apogeju najviše udaljen oko 405.503 km (slika dolje). Supermjesec nije službeni, astronomski termin, već je kovanica koju su smislili promatrači neba i mediji. Astronomi koriste termine Mjesec u perigeju i Mjesec u apogeju.

Plavim Mjesecom naziva se pojava u kojoj se u jednom kalendarskom mjesecu puni Mjesec javlja drugi put. Takva pojava moguća je jer Mjesecu treba 29.53 dana da obiđe oko Zemlje, dok kalendarski mjesec može trajati 31 dan.

Foto Ilustracija

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist