Crna kronikaUrednički izbor

U REKORDNOM ROKU DO UHIĆENJA Petorka u 10 minuta opljačkala pelješku obitelj. Ukrali 1,8 milijuna kuna i nakit

U REKORDNOM ROKU DO UHIĆENJA Petorka u 10 minuta opljačkala pelješku obitelj. Ukrali 1,8 milijuna kuna i nakit

U vrlo kratkom roku policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske razriješili su kazneno djelo teške krađe, koje se sredinom kolovoza dogodilo u Potomju, a koji je počinjena materijalna šteta veća od 1,8 milijuna kuna.
Naime, petorica muškaraca su u svega 10 minuta opljačkala obiteljsku kuću u Potomju, u trenutku kada vlasnici nisu bili doma. Tom prilikom ukrali su 1,8 milijuna kuna i obiteljski nakit neprocjenjive vrijednosti. Većina novca, odnosno 800 tisuća kuna pronađeno je pretragom domova i vozila osumnjičene petorke, a pronađen je i sav obiteljski nakit.
Više o ovoj, kako je naglašeno, specifičnoj pljački na konferenciji za medije govorili su načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, načelnik PP Ston Hrvoje Franković i voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica.
Franković je istaknuo kako je dojava o teškoj krađi u obiteljskoj kući u Potomju zaprimljena pet minuta nakon ponoći 15. kolovoza. Policijski službenici odmah su izašli na teren, osigurali mjesto događaja te započeli s očevidom tijekom kojega je utvrđeno kako je otuđen iznos od 1,8 milijuna kuna te obiteljski nakit neprocjenjive vrijednosti. Oštećeni su 54-godišnjak, 52-godišnjakinja te 29-godišnjakinja, svi obiteljski vezani.
-Vrlo brzo smo došli do samih saznanja i počinitelja ovog kaznenog djela pri čemu su pomogle i informacije građana na čemu im zahvaljujemo – rekao je Hrvoje Franković.
Brzo se, rekao je Zoran Tikvica, utvrdilo kako je bilo pet počinitelja.
-Brzo smo ih i identificirali i u suradnju s Upravom kriminalističke policije i kolegama iz drugih Policijskih uprava krenuli smo u finalizaciju realizacije tog kriminalističkog istraživanja. Tako su 17. kolovoza na području PU splitsko-dalmatinske uhićene dvije muške osobe, 43-godišnjak i 45-godišnjak, sljedeći dan na području PU zadarske je uhićen 50-godišnjak, 19. kolovoza u Zgrebu 57-godišnjak te jučer u Puli 30-godišnjak – rekao je Tikvica. Treba napomenuti kako je četvorici muškaraca već određen istražni zatvor dok će se jučer uhićeni 30-godišnjak sutra ispitati u nadležnom Državnom odvjetništvu.
-Tijekom uhićenja obavljene su brojne dokazne radnje kao i pretrage domova i vozila. Tada je kod njih pronađen znatan dio otuđenog novca, oko 800 tisuća kuna u raznim apoenima, ali i kompletan otuđeni nakit – rekao je Tikvica. Medijima je pokauan i provalnički alat koji je korišten u ovoj pljački, a za kojeg postoje operativna saznanja da su njime počinjena brojna druga kaznena djela na području Hrvatske. To će se moći potvrditi nakon vještačenja u centru Ivan Vučetić.
-Jedan od uhićenika, 50-godišnjak je i prije bio osumnjičen za počinjenje više kaznenih djela i to teških kaznenih djela na području RH, a poglavito u dva razbojništva prilikom kojih je smrtno stradalo više osoba – rekao je Tikvica.
Naglasio je kako su počinitelji djelovali u ovom slučaju s Pelješca vrlo brzo.
-Dali su si truda da imaju saznanja kada ukućani nisu kod kuće te su sve obavili za 10 minuta. Sve su prevrnuli i našli novac – objasnio je.
Načelnik PU Ivan Pavličević naglasio je kako je ovo kazneno djelo specifično po izvršenju, ali i s obzirom na visinu materijalne štete, odnosno količinu otuđenog novca i nakita.
Posebno se zahvalio građanima za određene korisne informacije.
-Ne kažem da bez njihove pomoći ne bismo uspjeli u rješavanju ovog kaznenog djela, ali su nam svakako pomogli da se riješilo u rekordnom roku od svega nekoliko dana. Poseban uspjeh je što je nađena veća količina novca i svo zlato jer smo svjesni toga da počinitelji ili dobro sakriju novac i vrijednosti vrlo brzo negdje ‘utope’, vrate dugove ili prikriju njegovo porijeklo – objasnio je Pavličević.
-Kriminalističko istraživanje nije okončano samim pronalaskom novca, nastavlja se jer određena količina još nije pronađena, a velika vrijednost je i provalnički alat koji je specifičan i siguran sam da se upotrebljavao i u nizu drugih kaznenih djela na području RH – dodao je načelnik te naglasio kako je imovinski kriminalitet inače u padu. Posebno je istaknuo kako smo i dalje sigurna destinacija, sigurna županija i grad.
-Ovo je dokaz da se možemo nositi i s kaznenim djelima koja su neuobičajena i specifična jer su naši policijski službenici motivirani i obučeni za njihovo rješavanje – zaključio je.

 

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist