Kultura

U Narodnoj knjižnici Grad otvorena izložba ilustracija Roberta Kralja

U Narodnoj knjižnici Grad otvorena izložba ilustracija Roberta Kralja

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala u Narodnoj knjižnici Grad, u ponedjeljak, otvorena je samostalna izložba ilustracija “Crteži riječi” dubrovačkog umjetnika i djelatnika Knjižnice Roberta Kralja. Kustosica izložbe bila je povjesničarka umjetnosti Kristina Petričević.

Radi se o ilustracijama iz zbirki pripovjedaka “Zlatno libro” i “Pavle i Đivo u Pomorskom muzeju” nastalih u suradnji s Dubrovačkim muzejima, muzejskom pedagoginjom Aleksandrom Piteša i višim kustosom Ivicom Kiprom. Ilustracije su rađene tehnikama tuša i rapidografa na bijelom papiru, a mali dio čine crteži iz prošlih slikovnica koji su rađeni suhim pastelom na obojenom papir s malo ugljena.

– Umjetnik je vješto uprizorio duhovno stvaralaštvo koje se u običajnosti dubrovačkog puka prenosilo usmenom predajom. Logičkim i racionalnim razumijevanjem slike dovršava se spoznaja i traženje cjeline. Promatrač kroz ilustraciju povezuje vrijeme i običajne poveznice u jedan kulturni niz razumijevanja sadašnjeg kroz ono otkrivajuće i skriveno u slici – istaknula je na otvorenju kustosica izložbe Kristina Petričević.

– Drago mi je da sam večeras otvorio izložbu zajedno sa svojim suradnicima za čiju se realizaciju dugo čekalo. Ovim sam htio prezentirati svoj rad kao i rad svojih suradnika. To je veliki opus od čak pet slikovnica koje u sebi imaju oko 150 radova. Radi se o ozbiljnim projektima uspješno odobrenih i od strane struke. Zadovoljan sam otvorenjem izložbe bez obzira na ove uvjete u kojima funkcioniramo – naglasio je autor izložbe Robert Kralj.

Izložba “Crteži riječi” ostaje otvorena u prizemlju Narodne knjižnice do 14. siječnja 2021.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist