Kultura

U Lazaretima otvorena izložba ‘Braća po oružju’

braca po oruzju 31

Otvorenje izložbe ‘Braća po oružju’, autora Boruta Križa i Hrvoja Potrebice, održalo se ovog četvrtka u Lazaretima.

Nastala je u suradnji Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta, Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Zagrebu, a dubrovačko gostovanje organizirano je u suradnji Dubrovačke baštine i Dubrovačkih muzeja.

Ova izložba prikazuje dva ratnička groba iz kaptolske i dolenjske skupine starijeg željeznog doba. Riječ je o prostorima zapadne Slavonije (Kaptol) i Slovenije (Dolenjska) u 8. stoljeću prije Krista. Iako se te skupine po mnogo čemu razlikuju, prvenstveno po grobnom ritualu, u materijalnoj kulturi zajednica iz Kaptola i Novog Mesta nalazimo i mnogo tragova međusobnih kontakata. Komunikaciju i razmjenu između takvih geografski udaljenih i kulturno različitih skupina omogućavale su uske veze između njihovih elita. Međutim, te veze samo su odraz intenzivnih komunikacijskih mreža na širim europskim prostorima gdje ova dva prikazana središta zauzimaju izuzetno važna mjesta. Izložba se nadovezuje izložbu Dubrovačkih muzeja ‘Ilirska kaciga iz Zakotorca’ (autora dr.sc. Domagoja Perkića) koja se otvara dan ranije u Revelinu. Na taj način nastoje se pokazati različiti primjeri ratničkih grobova kao odraz stvaranja elita i kulta ratnika u željeznom dobu.

Izložba ‘Braća po oružju’ ostaje otvorena do 15. ožujka, a može se posjetiti radnim danom od 9 do 15 sati i subotom od 9 do 12 sati. Bit će organizirana i dva obilaska izložbe ‘Braća po oružju’ uz stručno vođenje: u 20:45 i 21:45 h.

Foto Ivana Marinović, Dubrovačka baština

 

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA UMJETNIČKA DJELA Završna izložba učenika Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Dulist

(FOTO) POČEO FESTIVAL ‘TINO PATTIERA’ Zvjezdana kutija je otvorena!

Dulist

EKVINOCIJO U POSATU! Započele probe, Goran Višnjić kao Niko Marinović, Zrinka Cvitešić je Jele

Dulist