Kultura

U Kneževu dvoru zasvirat će violončelist Eckart Runge, pijanistica Martina Filjak i saksofonist Gordan Tudo!

Martina Filjak Gordan Tudor Eckart Runge

Violončelist Eckart Runge, pijanistica Martina Filjak i saksofonist Gordan Tudor nastupit će večeras u sklopu programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora s početkom u 21:30 sati. U sklopu programa izvest će djela Ástora Piazzolle, Georgea Gershwina, Nikolaja Kapustina i Gordana Tudora.

Prva skladba bit će 4 godišnja doba Buenos Airesa argentinskog skladatelja Ástora Piazzolle, a za početak trio će izvesti stavke Zima, čiju smrznutost prekida brzi tango, te nostalgično, katkad i mračno Proljeće. Uslijedit će Tri Preludija za saksofon i klavir Georgea Gershwina, ujedno jedina djela za solo-klavir objavljena za njegova života te Elegija i burleska za violončelo i klavir ruskog skladatelja Nikolaja Kapustina. Na programu će se naći i djelo jednog od izvođača, saksofonista, ali i skladatelja Gordana Tudora, Sonata za saksofon i klavir, a za kraj glazbenici publiku vraćaju Piazzolli s Grand Tangom za violončelo i klavir te preostala dva stavka 4 godišnja doba Buenos Airesa, Ljeto i Jesen – najavili su organizatori.

Eckart Runge, djelujući kao solist, komorni glazbenik i predavač, etablirao se kao jedan od najsvestranijih violončelista svoje generacije, a svira na rijetkom violončelu braće Hieronymusa i Antonija Amatija izrađenom 1595. godine u Cremoni, koje je dobio na posudbu od zaklade Merito String Instruments Trust iz Beča.

Pijanistica Martina Filjak svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom oduševljava međunarodnu javnost i kritiku. Dobitnica je prvih nagrada na brojnim natjecanjima. U Hrvatskoj je nagrađivana, između ostalog, nagradama Milka Trnina, Vladimir Nazor te Orlandom Dubrovačkih ljetnih igara.

Gordan Tudor jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, skladatelj, komorni glazbenik, improvizator i pedagog. Dobitnik je brojnih prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima te pet diskografskih nagrada Porin.

Press DLJI

Pročitajte još

DESETA OBLJETNICA MIDSUMMER SCENE FESTIVALA Darija i Jelena stvorile kazališnu čaroliju na Lovrjencu

Dulist

VEČERAS U FLORI Otvaranje izložbe erotskih fotografija Stijepa Brbore

Dulist

OD SLJEDEĆEG TJEDNA Vrhunski filmovi pod zvjezdanim nebom Lopuda

Dulist