HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj ukupno 46 oboljelih od koronavirusa, 724 uzoraka u testiranju

U Hrvatskoj ukupno 46 oboljelih od koronavirusa, 724 uzoraka u testiranju

Na jutarnjoj nedjeljnoj medijskoj konferenciji članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite izvijestili su javnost o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

– Imamo ukupno 46 bolesnika. Riječ je o obiteljskom širenju. Pet ih je u Osijeku, a o dva nova slučaja u Zagrebu nemamo sve točne podatke. Trenutno je
724 uzorka u testiranju, a 38 ih je u obradi. Nadalje raste broj oboljelih u Italiji pa ih danas imamo 3.497. Spremni smo na sve scenarije – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je kako se prikupljaju podatci o novih sedmero oboljelih te njihovim kontaktima i kako će više biti poznato u 16 sati. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ pak je potvrdila da novooboljeli imaju blage simptome bolesti.

Također, poduzete su mjere prema onima koji se ne pridržavaju pravila o samoizolaciji.

– U protekla 24 sata je izvršena kontrola za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije. 17 je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionirani – dodao je predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Ukupan broj onih u samoizolaciji još uvijek nije poznat jer je u tijeku prikupljanje informacija s terena. U karanteni je trenutačno 51 osoba, u Splitu 49 i u Dubrovniku dvoje.

– Na raspolaganju je 48 objekata, od čega je 21 mobiliziran. Još jednom moram naglasiti kako je samoizolacija strahovito bitna. Pridržavanje mjera osobne higijene i izbjegavanja bliskih kontakata je ključno kako se bolest ne bi dalje širila – dodao je Capak.

Pojednostavnila se i procedura na granici koja je izazvala gužve. U dogovoru s BiH, Srbijom, CG, Mađarskom i Slovenijom uspostavio se režim koji je jutros u 7 sati već dao rezultate. Izvršen je prihvat četiri konvoja s 195 teretnih vozila i dva autobusa.

– Na GP Bajakovo je iz Hrvatske izašlo 41 teretno vozilo. Na GP Stara Gradiška u BiH izašlo ih je jednako toliko. Trenutno pod policijskom pratnjom u tranzitu je 68 teretnih vozila s dva autobusa koja se kreću u smjeru Bajakaova i 45 u smjeru Stare Gradiške – objasnio je Božinović.

Važno je istaknuti i kako građani BiH te Srbije neće nakon prelaska granice morati ići u samoizolaciju. ‘Režim se ne mijenja’, zaključio je Božinović.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist