Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 14 novooboljelih od koronavirusa, preminula još jedna osoba

U Hrvatskoj 14 novooboljelih od koronavirusa, preminula još jedna osoba

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite kako u protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo 14 novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 2030 oboljelih. Prosječna životna dob oboljelih je 51,26 godina, od čega je žena 53,7 posto, a muškaraca 46,3 posto. Ukupno je testirano 31.622 osoba, a u 24 sata 709 te je postotak pozitivnih 6,42 posto. Nažalost od jučer imamo još jednog preminulog bolesnika. Riječ je o bolesniku (51. godište) iz KBC-a Split koji je imao iznimno teško kronično stanje.

Ukupno su 23 osobe na respiratoru, a ukupno je oporavljeno 1103 osoba.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je kako s dolaskom jeseni možemo očekivati veći broj oboljelih te da ćemo donesene mjere morati prakticirati duže vrijeme.

-U dobroj smo situaciji za razliku od prije mjesec dana kada je klinika bila puna bolesnika s COVID -19. Sada imamo slobodna mjesta u klinici. Ulazimo u prvu fazu popuštanja mjera. To će omogućiti ljudima i privredi da malo udahnu i da se pokrenu. Zajedno smo postigli ove brojke te ne znači da moramo punim kapacitetima koristiti što je dozvoljeno. Nemojte da imamo nove bolesnike u Klinici za infektivne bolesti. Idemo ovu prvu fazu odraditi dobro i disciplinirano kao što smo i ova dva mjeseca. Za očekivati je da će ljeto biti lakše ako se budemo disciplinirali. Trebamo imati na umu da kapljične bolesti mogu biti sezonske. Mjere koje smo usvojili morat ćemo puno dulje prakticirati i to je važno za svakoga od nas. Tako štitimo svoju obitelj i sve ljude oko nas. Puno puta smo u povijesti bili mali narod za velika djela. Hajdemo to još jednom pokazati – rekla je.

Ministar Davor Božinović rekao je kako ne živimo u normalnim vremenima.

-Sad na preporuku epidemiologa produženo je radno vrijeme za trgovine sukladno radnom vremenu koje su imali prije epidemije. Tu se otvara mogućnost i ljudima koji rade da se mogu opskrbiti nakon posla i ne mislim da će to stvoriti nekakve gužve. Sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke – rekao je Božinović odgovarajući na pitanje ne misli li da će zabrana rada nedjeljom stvoriti gužve tijekom subote.

Na pitanje što je s frizerima i kakve su za njih upute za rad, odgovorio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

-Radimo na preporukama za uslužne djelatnosti gdje dolazi do bliskog kontakta. Sve detalje još ne mogu reći, jer su predmet razgovora epidemiologa i predstavnika udruga – rekao je Capak dodavši kako će ogrtač trebati biti za jednokratnu upotrebu, a sav alat morat će se nakon svake mušterije dezinficirati.

-Sutra počinje naša izlazna strategija. Bit će puno više aktivnosti i kretanja po gradovima. Može se povećati rizik širenja virusa među stanovništvom te stoga promišljamo kako najvećem broju građana omogućiti normalizaciju života, ali moramo voditi računa da nam se ne pogorša epidemiološka situacija. Tu borbu možemo dobiti samo zajedno – rekao je ministar Božinović dodavši kako je ključni dio strategije informiranje građana.

-Moramo učiniti sve i biti cijelo vrijeme u komunikaciji kako ne bismo opet morali posezati za nekim mjerama koje zapravo nitko ne želi – rekao je Božinović.

Na novinarski upit o tome kako će izgledati dezinfekcija trgovina ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovorio je kako je svrha određene pauze od 14 do 15 sati da se djelatnici međusobno ne susreću kako bi se moglo obaviti čišćenje i dezinfekcija.

-Upute su detaljno opisane na internetskoj stranici HZJZ-a. Ako netko misli da mjere nisu dovoljno jasne ili ako postoje specifičnosti pojedine trgovine, trgovci nam se mogu obratiti – rekao je Capak te na pitanje o mjerama prilokom vjerskih obreda dodao kako one još uvijek nisu donesene jer je u tijeku konzultacija s Hrvatskom biskupskom konferencijom te predstavnicima ostalih vjeroispovjesti.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist