Zanimljivosti

U EU JEDNA VOZAČKA Od sutra sve dozvole ‘unificirane’

U EU JEDNA VOZAČKA Od sutra sve dozvole 'unificirane'

Od 19. siječnja 2013. sve nove vozačke dozvole izdane u EU-u bit će u obliku plastične ‘kreditne kartice’, u standardnom europskom formatu s većom sigurnosnom zaštitom.

To se ne odnosi na postojeće dozvole, koje će biti zamijenjene novima kad im istekne rok valjanosti, a najkasnije do 2033.

Evo i drugih bitnih informacija koje se mogu naći na službenim stranicama Europa.eu: 

Vozačke dozvole izdane u državi članici
Prije preseljenja u drugu zemlju provjerite je li istekao rok valjanosti vaše vozačke dozvole. Privremene dozvole ili potvrde izdane u vašoj zemlji neće biti priznate u drugoj državi članici. Ako se preselite u drugu državu, možete koristiti dozvolu koju imate do isteka njezine valjanosti. Kategorije AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D i DE priznate su u cijeloj Europi. Države članice moraju osigurati da sve vozačke dozvole u optjecaju imaju novi standardni format EU-a najkasnije do 2033. Ako imate doživotnu vozačku dozvolu, država članica u kojoj imate boravište obavijestit će vas o tome kada je morate zamijeniti novom.

Produljenje/zamjena dozvola
Dozovolu mogu produljiti (ili zamijeniti ako je izdana u drugoj zemlji) samo nadležna tijela u državi u kojoj imate boravište. Oni će vašu originalnu vozačku dozvolu zamijeniti lokalnom. Za vas će tada vrijediti ista pravila roka valjanosti, liječničkog pregleda itd. kao i za državljane dotične zemlje. Vozačke dozvole država članica izdane u zamjenu za dozvole trećih zemalja Ako imate vozačku dozvolu države članice koju je izdala zemlja u kojoj sada živite u zamjenu za dozvolu treće zemlje i želite se preseliti u drugu državu članicu s takvom dozvolom, nije sigurno hoće li dozvola biti priznata, što ovisi o pojedinačnoj državi članici. Morat ćete kod lokalnih nadležnih tijela u novoj zemlji provjeriti koja pravila vrijede za priznavanje dozvola trećih zemalja. Vozačka dozvola koju je izdala država članica u zamjenu za vašu originalnu dozvolu treba sadržavati oznaku zemlje koja je izdala original (na primjer: 70.0123456789.NL).

 

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist