Zanimljivosti

IZNIO PRIJEDLOGE Čačić ima rješenje za kredite u francima

IZNIO PRIJEDLOGE Čačić ima rješenje za kredite u francima

U sjedištu Narodne stranke Reformista predsjednik Radimir Čačić iznio je nedavno prijedloge Reformista vezano uz rješenja za građane koji imaju kredite u švicarskim francima, s obzirom na posljednji i neočekivani rast tečaja franka, prenosi Poslovni Puls. 

– Rješenje mora biti trenutačno i sastoji se u sljedećem: trenutačna konverzija iz franka u kune. Potrebni iznos eura za konverziju osigurava HNB, a za taj iznos osigurava kunski kredit bankama uz nula posto kamata na 20 godina, pri čemu se banke obvezuju na zadržavanje postojećeg kunskog iznosa anuiteta za otplatu kredita na razini anuiteta u prošlom mjesecu do otplate kredita. Građani su time u potpunosti zaštićeni do kraja otplate kredita, jer se njihov anuitet neće mijenjati bez obzira na promjene tečaja. Smanjenje deviznih rezervi na razini 2 milijarde 800 milijuna eura već kod ovogodišnjeg izdanja eurobonda za hrvatsku državu od milijardu eura, smanjuje taj iznos na milijardu i 800 milijuna eura. Cijela transakcija je potpuno neutralna sa stanovišta inflatornih pritisaka i predstavlja trenutačno i jednostavno rješenje – kazao je Čačić.

Trenutno stanje predstavlja egzistencijalnu ugrozu za preko 70 tisuća hrvatskih obitelji koje su dugoročnim stambenim kreditima u švicarskom franku dovedene u poziciju da će, uz više od 17 posto koliko ih danas ne otplaćuje kreditne obaveze i najveći dio preostalih koji još uplaćuju biti u tome onemogućene, rečeno je još na sastanku.

To znači osobne bankrote i ovrhe nad stambenih prostorima odnosno otpise i gubitke u bankama i ugrozu bankarskog sustava. Dakle, iznalaženje rješenja je neupitno u interesu i građana i banaka. Odgovornost za to je na bankama koje su svjesno ušle u manipulativni posao, državi koja to nije spriječila putem HNB-a i građanima koji već danas snose posljedice, poručuju Reformisti.

Međutim, s obzirom na činjenicu da su nepoznavanjem opasnosti transakcije dovedeni u ovu poziciju svako daljnje opterećenje građana je neprihvatljivo, dodali su Reformisti.

Poslovni Puls

Pročitajte još

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist