Kultura

U DVORANI PAPE IVANA PAVLA II Predstavljena knjiga ‘Pet plus jedan’ Aurelije Nadilo

U DVORANI PAPE IVANA PAVLA II Predstavljena knjiga 'Pet plus jedan' Aurelije Nadilo

Promocija knjige ‘Pet plus jedan’, Aurelije Nadilo, korisnice Doma ‘Domus Christi’ održana je danas u 18 sati u prostorijama Sv. Klare u Dubrovniku. ‘Pet plus jedan’ je autobiografski roman, napisan na narativno-lirski način, podijeljen u šest poglavlja.

– Počela sam ovaj roman odavno pisati, nisam uopće znala da će se izdati knjiga. Kada sam napisala dvije trećine knjige onda su me predsjednica Udruge samostalnih umjetnika Dubrovnik Ana Bašić i ravnateljica Mirjana Vujnović potaknule da je i završim. Ovo je knjiga moga djetinjstva, sad mi je već lakše kad se objavila, pronaći ću ja temu za drugu knjigu, ako budem živa i zdrava. Kada imam ovako divne prijatelje, ja sam sretna. Zahvaljujem se Gradu Dubrovniku, Blagim djelima, Kolarinu, Ani Bašić, Mirjani Vujnović, mojoj familiji što je došla i dragim prijateljima. Baš mi Vas je drago vidjeti ovdje – rekla je autorica Aurelija Nadilo.

Na promociji knjige glazbenu su izvedbu imali Sebastijan Vukosavić i Mario Nadilo, sin gospođe Aurelije. Posebno dirljiv trenutak bila je izvedbe majke i sina, koji ‘su počastili’ publiku izvedbom pjesme ‘Majko stara’, uz pratnju gitare. Glavna urednica Radio Dubrovnika Nila Miličić Vukosavić, članice Kazališnog društva Kolarin Darija Mikulandra Žanetić i Jelena Maržić su pročitale upečatljive dijelove ovoga romana.

– Bitno je kazati kako je Aurelija tijekom pisanja svoje knjige imala podršku ravnateljice Doma za starije i nemoćne ‘Domus Christi’, kao i socijalnih radnica, s obzirom da je ona korisnica Doma. Da bi se knjiga objavila, potrebni su sponzori, stoga se ovim putem i u ime kolegice Aurelije, zahvaljujem Gradu Dubrovniku, koji je sufinancirao knjigu, kao i zakladi Blaga djela – naglasila je Ana Bašić.

Kratke govore održali su ravnateljica Doma za starije i nemoćne ‘Domus Christi’ Mirjana Vujnović, kao i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

– Svima se zahvaljujem što ste došli uveličati promociju knjige naše drage Aurelije, koja je pod teretom života ipak ostala zdrava, vesela i sretna. U svaku sredinu koju dođe, ona je oplemenjuje i uljepšava. Od srca se zahvaljujem i medijima koji su došli podržati ovaj događaj. Ova knjiga ne bi mogla vidjeti svjetlo dana da nije bilo Grada Dubrovnika i zaklade Blaga djela, kojima se od srca zahvaljujemo – kazala je ravnateljica doma Mirjana Vujnović.

– Želim Vam svako dobro, puno sreće i zdravlja, da i dalje budete tako veseli i da budete među ljudima, koje ste na tako lijepi način opisali. Ostali mi je u sjećanju 2019. kada smo bili u domu na Božić. Organizirao se igrokaz korisnika ‘Domusa Christija’ na kojem je gospođa Aurelija pjevala, glumila i napisala igrokaz. Bila je zvijezda programa. Budite veseli, kreativni, puni energije, uveseljavajte sebe i sve oko sebe kao i do sada. Hvala Vam na ovome – istaknuo je u ime Grada Dubrovnika pročelnik Dživo Brčić.

– Djetinjstvo, kao i mladost, sve do završetka srednje škole, radi prerane smrti roditelja, provodi u domovima. Tijekom života, još od rane mladosti pokazuje izrazitu sklonost za umjetnost, kako književnu, tako i likovnu. No, glazba je također dio njene osobnosti, kao i gluma. Godine 2011. učlanjuje se u glumačku družinu Ariel, koja je poslije dobila ime Kolarin. Godine 2015. izdaje zbirku poezije Kolajna od uspomena, koju financira kazališna družina Kolarin. Godine 2020., 2021. i 2022. svoju poeziju i prozu objavljuje u dubrovačkom spomenaru Udruge samostalnih umjetnika Dubrovnik. A k tome, izdaje i roman ‘Pet plus jedan’, koji smo večeras došli i promovirati. Povremeno piše kratke, dramske prikaze za ‘Domus Christi’ – istaknula je važne crtice iz biografije Darija Mikulandra Žanetić.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist