Županija

U Dubrovniku otvorena županijska ispostava HAMAG-BICRO-a, voditelj ureda Dubrovčanin Antun Nadramija

U Dubrovniku otvorena županijska ispostava HAMAG-BICRO-a, voditelj ureda Dubrovčanin Antun Nadramija

U zgradi Državnog arhiva, na adresi Vukovarska ulica 16, svoja vrata svim zainteresiranim malim i srednjim poduzetnicima otvorila je ispostava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U trenutcima ovakve krize naše područje se ne može održati bez pomoći državnih organizacija, podsjetio je tom prilikom župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, te je upravo decentralizacija ovakvih institucija ono što nam je izuzetno potrebno.

– Vlada je našoj županiji pomogla na dva načina – isplačujući naknadu za plaće u iznosu od 400 milijuna kuna kako bi ljudi mogli ostati u svojim tvrtkama i dočekati bolje vrijeme te sredstvima za likvidnost od 190 milijuna kuna kako ne bi otišle u stečaj. To se zapravo u najvećem dijelu realiziralo kroz HAMAG-BICRO. Mi smo smatrali da ovom području treba posebna pozornost i o tome smo razgovarali s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i ministrom Tomoslavom Ćorićem te drugima. Otvaranje HAMAG-BICRO ureda u Dubrovniku je najbolji način približavanja poduzetnicima i objašnjavanja svih ponuda koje on daje bilo za likvidnost ili za nove inicijative – iznio je.

Kako su na dubrovačkom području zbog krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa najviše propatili mali i srednji poduzetnice iz turističkog sektora, naglasila je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić.

– U ime Grada Dubrovnika možemo iskazati veliko zadovoljstvo. Vjerujemo da će ovaj ured u budućnosti njima biit asistencija i potpora kroz svoje programe da mogu zadržati likvidnost, razvijati poduzetničke ideje i otvarati nova radna mjesta – komentirala je.

Nekoliko riječi s prisutnima podijelio je i predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

– 2016. kad sam preuzeo upravljanje agencijom glavna misao mi je bila pozicionirati je kao kao centralnu poduzetničku instituciju gdje su svi poduzetnici dobrodošli i gdje s njima možemo kreirati razvojne programe za njihove potrebe. U zadnje dvije godine s resornim ministarstvima odradili smo lavovski posao i potakli ulaganje u malo gospodarstvo u iznosu od oko 18,6 milijardi kuna, a sad je vrijeme da se nakon učvršćivanja pozicije decentraliziramo. Želja nam je s našim lokalnim partnerima stvoriti mrežu gdje ćemo učiti jedni od drugih i doći na određenu razinu znanja, iskustava i kompetencija te ponuditi one usluge za koje smo osnovani. Ovakvim ispostavama dopiremo do svakog onog malog obrtnika, OPG-ovca početnika koji nastoji postati poduzetnik i s njim u suradnji odrađujemo one zadaće kako bi on to i ostvario od Čakovca na sjeveru preko Antunovca na istoku do hrvatskog juga, a za koji mjesec ćemo to napraviti i na zapadu Hrvatske – rekao je.

Kao jedan od lokalnih partnera HAMAG-BICRO-a, ispred Regionalne agencije DUNEA, ravnateljica Melanija Milić kazala je kako su aktivnosti HAMAG-BICRO-a temelj svim potpornih poduzetničkih institucija u našoj županiji.

– Tim zajedničkim djelovanjem osnažujemo kompetencije i širimo informacije te usluge s ciljem jačanja poduzetništva kako bi svaki naš poduzetnik znao kako doći do sredstava u bilo kojem obliku – za likvidnost ili poticanje ulaganja. Mi kao razvojna agencija budućnost za naše gospodarstvenike upravo vidimo u razvoju pametnog i invativnog gospodarstva. Otvaranje ovog ureda u Dubrovniku decentralizirani je iskorak kojim ćemo imati direktni pristup poduzetnicima u uredu i iskorak cijele naše administracije sadržaja i razine – poručila je.

Ured HAMAG BICRO-a djeluje u sklopu Poduzetničkog inkubatora Dubrovnik pod upravom Centra za poduzetništvo d.o.o., a njegov voditelj je Dubrovčanin Antun Nadramija koji će klijentima predstavljati izravnu vezu sa Zagrebom kako bi se preskočio birokratski put u svezi svih pitanja vezanih uz to kako zadržati i unaprijediti njihovo poslovanje.

– Pokušat ću sa svojim znanjem i iskustvom pomoći svim poduzetnicima i OPG-ovima tijekom COVID krize. I sam sam bio poduzetnik godinama pa znam o poteškoćama s kojima se susreću. Otvoreni smo svakim danom od ponedjeljka do petka od osam do 16 sati – zaključio je Nadramija koji izlaz iz krize našeg gospodarstva vidi u zelenoj i digitalnoj tranzicija za koju će se nuditi besplatne potpore, kao i u COVID zajmovima uz veoma niske kamatne stope.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist