Županija

U Dubrovniku otvorena županijska ispostava HAMAG-BICRO-a, voditelj ureda Dubrovčanin Antun Nadramija

U zgradi Državnog arhiva, na adresi Vukovarska ulica 16, svoja vrata svim zainteresiranim malim i srednjim poduzetnicima otvorila je ispostava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U trenutcima ovakve krize naše područje se ne može održati bez pomoći državnih organizacija, podsjetio je tom prilikom župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, te je upravo decentralizacija ovakvih institucija ono što nam je izuzetno potrebno.

– Vlada je našoj županiji pomogla na dva načina – isplačujući naknadu za plaće u iznosu od 400 milijuna kuna kako bi ljudi mogli ostati u svojim tvrtkama i dočekati bolje vrijeme te sredstvima za likvidnost od 190 milijuna kuna kako ne bi otišle u stečaj. To se zapravo u najvećem dijelu realiziralo kroz HAMAG-BICRO. Mi smo smatrali da ovom području treba posebna pozornost i o tome smo razgovarali s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i ministrom Tomoslavom Ćorićem te drugima. Otvaranje HAMAG-BICRO ureda u Dubrovniku je najbolji način približavanja poduzetnicima i objašnjavanja svih ponuda koje on daje bilo za likvidnost ili za nove inicijative – iznio je.

Kako su na dubrovačkom području zbog krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa najviše propatili mali i srednji poduzetnice iz turističkog sektora, naglasila je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić.

– U ime Grada Dubrovnika možemo iskazati veliko zadovoljstvo. Vjerujemo da će ovaj ured u budućnosti njima biit asistencija i potpora kroz svoje programe da mogu zadržati likvidnost, razvijati poduzetničke ideje i otvarati nova radna mjesta – komentirala je.

Nekoliko riječi s prisutnima podijelio je i predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

– 2016. kad sam preuzeo upravljanje agencijom glavna misao mi je bila pozicionirati je kao kao centralnu poduzetničku instituciju gdje su svi poduzetnici dobrodošli i gdje s njima možemo kreirati razvojne programe za njihove potrebe. U zadnje dvije godine s resornim ministarstvima odradili smo lavovski posao i potakli ulaganje u malo gospodarstvo u iznosu od oko 18,6 milijardi kuna, a sad je vrijeme da se nakon učvršćivanja pozicije decentraliziramo. Želja nam je s našim lokalnim partnerima stvoriti mrežu gdje ćemo učiti jedni od drugih i doći na određenu razinu znanja, iskustava i kompetencija te ponuditi one usluge za koje smo osnovani. Ovakvim ispostavama dopiremo do svakog onog malog obrtnika, OPG-ovca početnika koji nastoji postati poduzetnik i s njim u suradnji odrađujemo one zadaće kako bi on to i ostvario od Čakovca na sjeveru preko Antunovca na istoku do hrvatskog juga, a za koji mjesec ćemo to napraviti i na zapadu Hrvatske – rekao je.

Kao jedan od lokalnih partnera HAMAG-BICRO-a, ispred Regionalne agencije DUNEA, ravnateljica Melanija Milić kazala je kako su aktivnosti HAMAG-BICRO-a temelj svim potpornih poduzetničkih institucija u našoj županiji.

– Tim zajedničkim djelovanjem osnažujemo kompetencije i širimo informacije te usluge s ciljem jačanja poduzetništva kako bi svaki naš poduzetnik znao kako doći do sredstava u bilo kojem obliku – za likvidnost ili poticanje ulaganja. Mi kao razvojna agencija budućnost za naše gospodarstvenike upravo vidimo u razvoju pametnog i invativnog gospodarstva. Otvaranje ovog ureda u Dubrovniku decentralizirani je iskorak kojim ćemo imati direktni pristup poduzetnicima u uredu i iskorak cijele naše administracije sadržaja i razine – poručila je.

Ured HAMAG BICRO-a djeluje u sklopu Poduzetničkog inkubatora Dubrovnik pod upravom Centra za poduzetništvo d.o.o., a njegov voditelj je Dubrovčanin Antun Nadramija koji će klijentima predstavljati izravnu vezu sa Zagrebom kako bi se preskočio birokratski put u svezi svih pitanja vezanih uz to kako zadržati i unaprijediti njihovo poslovanje.

– Pokušat ću sa svojim znanjem i iskustvom pomoći svim poduzetnicima i OPG-ovima tijekom COVID krize. I sam sam bio poduzetnik godinama pa znam o poteškoćama s kojima se susreću. Otvoreni smo svakim danom od ponedjeljka do petka od osam do 16 sati – zaključio je Nadramija koji izlaz iz krize našeg gospodarstva vidi u zelenoj i digitalnoj tranzicija za koju će se nuditi besplatne potpore, kao i u COVID zajmovima uz veoma niske kamatne stope.

Pročitajte još

POTPISAN SPORAZUM Majkovi dobivaju Centar zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača

Dulist

BEZOBRAZLUK U KONAVLIMA Netko je srušio međe i suhozide i ‘usput’ posjekao stabla!

Dulist

DOBROSLAVIĆ ‘Zakon kojim se svojataju dubrovački književnici potvrđuje da velikosrpski projekt nije zamro’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija