Aktualno

U DNŽ ukupno 284 liječenih ovisnika

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni podatci o stanju zlouporabe droga i suzbijanju kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj za 2012. godinu, kao i pregled provedenih aktivnosti na tom području.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, trend zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj je stabilan, tako se u 2012. godini bilježi blago povećanje liječenih ovisnika od 2,5%. Bilo ih je ukupno 7 855.
 
Od ukupnog broja liječenih osoba njih 14% po prvi put se javilo na liječenje. U Republici Hrvatskoj i dalje dominira opijatska ovisnost, iako višegodišnji trendovi ukazuju na smanjenje broja opijatskih ovisnika. 90-ih godina prošlog stoljeća udio novootkrivenih opijatskih ovisnika u liječenim osobama iznosio 80%, u prošlom desetljeću udio novopridošlih opijatskih ovisnika kretao se oko 50%, dok se unatrag protekle tri godine taj udio kreće u iznosu od 30%. Liječeni ovisnici sve duže se zadržavaju u tretmanu, a broj smrtnih slučajeva povezanih s drogom prema dosad prikupljenim podacima manji je u odnosu na 2012. godinu za 14,5%. Kriminalitet vezan uz zlouporabu droga proteklih godina kreće se oko 10% u ukupnom kriminalitetu, a prethodne godine zabilježeno je 6% manje kaznenih djela ove vrste kriminaliteta.

Tako primjerice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je u 2012. ukupno 284 liječenih ovisnika u dobi od 15 do 64 godine, od čega je ovisnika o opijatima  241. Stopa smrtnosti zbog zloupotrebe psiho-aktivnih droga u 2012. u našoj županiji bila je iznad one u RH, te je smrtno stradalo ukupno 10 osoba (9 muškaraca i 1 žena) koji su bili liječeni ovisnici, što je udio od 6,1 posto od ukupno 165 osoba koje su smrtno stradale uslijed zlouporabe droga u 2012. godini.

Istaknuto je kako se, sukladno razvoju novih tehnologija, razvijaju i novi oblici tržišta droga, a trendovi u zemljama članicama EU, pa tako i u Hrvatskoj, pokazuju da sve veću prijetnju predstavlja pojava tzv. „novih droga“. Da bi se uspješno mogli suprotstaviti ovom fenomenu, u Republici Hrvatskoj uspostavljen je Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari koji danas djeluje pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga, sukladno standardima EU te aktivno surađuje s nacionalnim i međunarodnim tijelima. U 2012. godini na području Republike Hrvatske zaplijenjeno je 5 novih psihoaktivnih tvari u obliku biljnih mješavina, praha ili tableta, a na području EU pojavila su se 73 nova spoja koji oponašaju učinke „klasičnih“ droga.

Podatke za 2012. godinu o epidemiologiji bolesti ovisnosti, kriminalitetu droga te projekte koji se provode na području smanjena ponude i potražnje droga predstavili su Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih, Željko Petković, ravnatelj, Ured za suzbijanje zlouporabe droga, Marijan Erceg, voditelj Službe za epidemiologiju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zvonimir Vnučec, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pročitajte još

Nizozemac traži oca koji je radio u hotelu Bellevue ’60-ih godina. Možemo li mu pomoći?

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] FRANO ĐUROVIĆ: Kad me netko pita: ‘Odakle ste?’, uvijek ću reći – iz Dubrovnika

Mia Njavro Banić

NOVI PLOVIDBENI RED Od ponedjeljka kraći boravak na Lokrumu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija