Aktualno

Bruxelles u znaku Hrvatske i Dubrovnika

Bruxelles u znaku Hrvatske i Dubrovnika

Tjedan dana uoči povijesnog 1. srpnja, Europska unija u svom administrativnom središtu nizom događaja simbolično dočekuje 28. članicu.

S Atomiuma, poznate skulpture izgrađene u čast Svjetske izložbe 1958. u Bruxellesu, vijori hrvatska zastava, a u podnožju je otkrivena maketa crkve sv. Marka.

Na svečanom koncertu u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije predstavili su u Bruxellesu hrvatsku glazbu Europi. Pokrovitelji svečanog koncerta su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i belgijski kralj Albert II., u čije su ime koncertu prisustvovali princ Phillippe i prineza Mathilde od Belgije.

Ispred Europskog parlamenta Hrvatska gospodarska komora organizirala je izložbu "Hrvatska novinska fotografija" na kojoj su zastupljeni i motivi Dubrovnika te izložbu "Be CROative". Manneken Pis, poznati spomenik u Bruxellesu, odjeven je ovih dana u slavonsku nošnju.

U sklopu Dana kulture pretpremijerno je prikazan dokumentarni film o životu prvog hrvatskog diplomatskog predstavnika u Europskim institucijama, barunu Janku Vraniczany Dobrinoviću i sudbini njegove plemićke obitelji kroz koje je prepričana hrvatska povijest od raspada Austro-Ugarske monarhije do danas, u organizaciji Matice Hrvatske u Bruxellesu.

Također je u suradnji s Ogrankom MH u Konavlima, predstavljena knjiga za djecu i odrasle „Svila u rukama moje majke“ autorica Marije Radonić i Antonije Rusković Radonić. Programu proslave ulaska Hrvatske u EU sudjelovao je i predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu Hrvoje Butigan.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist