Kultura

‘U ČAST PARCU’ Izložba slika umjetnika Miša Baričevića

'U ČAST PARCU' Izložba slika umjetnika Miša Baričevića

Samostalna izložba slika dubrovačkog umjetnika Miša Baričevića otvorit će se u galeriji Sebastian u utorak 30. siječnja u 18 sati. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Festa svetoga Vlaha bila je i ostala najsvečaniji i najuzvišeniji dan u stoljetnom postojanju Dubrovnika te je kao izraz zahvalnosti svecu-mučeniku, zaštitniku, svom Parcu, dubrovački slikar Mišo Baričević ostvario ciklus od četrdesetak slika tehnikom akrilika na platnu, kartonu i medijapanu. Svi radovi koje Mišo Baričević izlaže u galeriji Sebastian predstavljaju izuzetno vrijedan doprinos veličanstvenom odvijanju ceremonijala Feste čiji se mirisi lovorike, zvuci svečane himne, lepršanje povijesnih barjaka kao i zanos mnogobrojnog harnog puka gotovo mogu osjetiti na svakoj njegovoj slici.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: ‘Baričević je slikar čvrste ekspresivne i ponegdje apstrahirane geste. Njegovi Barjaci, Kandelora, Gorica, Konavoke kao i brojni prikazi procesije u žestokom su otvorenom kolorizmu, s jasnom figurativnom formom. Njegove slike naprosto posjeduju sposobnost da energijom privuku promatrača i uvuku ga u svoju nutrinu. Naime, svaka slika mu je drukčija, koloristički ustreptala; svaka u sebi nosi drugi raspored komplementarno usklađenih boja, drukčiju strukturu i drukčije viđenje kompozicije, a povrh svega toga, svaka je slika dijalog s prirodom izvan sebe i u sebi. Baričević na svojim platnima uspješno relativizira odnos apstraktnog i figurativnog sadržaja dok kroz strukturu fluidnih i diskontinuiranih formi buja snažan energetski stimulans. Uobičajeno frontalno ili bočno postavljeni lik sveca s modelom Grada u ruci ovdje se upotpunosti gubi – oblikovan je na način da se počinje stapati s onim što bismo mogli nazvati ‘unutarnje duhovno motrište’. Po sustavu i cjelini građenja Baričevićeve slike to je vrlo važno: prisutnost duha i protekcije u kontemplaciji onog stvarnog i duhovnog. U tom kontekstu nailazimo na tradicionalni lik Parca u biskupskom ornatu sa svim njegovim svetačkim atributima koji nosi ‘težinu’ Grada na svojim leđima i koji budnim okom (iako okrenut leđima) čuva svoje odane vjernike i vjernice.’

Mišo Baričević rođen je 1951. godine u Dubrovniku. Rano pokazuje interes za slikanje te je slikarsku edukaciju stekao uz pomoć nekoliko dubrovačkih slikara: Mijatovića, Maslea, Trostmanna i Škerlja. Član je HDLU-a. Radio je kao scenograf, dekorater i ilustrator. Likovno surađuje na scenografijama kazališnih predstava u Kazalištu Marina Držića i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Dobitnik je nagrade Turističkog društva Dubrovnik 1981. godine. Dosada broji desetke samostalnih i skupnih izložaba, kao i sudjelovanja na uglednim likovnim kolonijama. Sudionik je mnogih humanitarnih aukcija i izložaba. Njegova javna sakralna ostvarenja broje dvije oltarne pale (Kuna na Pelješcu, otok Šipan), Križni put u dubrovačkoj katedrali i čitav niz samostalnih motiva u crtežu i slikarstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist