Aktualno

U akciji “Gladius” ukupno privedena 51 osoba!

U akciji "Gladius" ukupno privedena 51 osoba!

Međunarodno kriminalističko istraživanje „GLADIUS“ naziv je akcije jučer finalizirane u nekoliko zemalja Balkana, a u kojima je „pala“ čak 51 osoba.

Na konferenciji su govorili Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga, PNUSKOK-a, Tonći Radibratović, načelnik PU dubrovačko-neretvanske, Berislav Lankaš, policijski službenik Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a, Hrvoje Neusidl, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU dubrovačko-neretvanske, Zoran Mandić, načelnik Uprave kriminalističke policije Republike Srpske (BiH) i Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Hrvoje Neuzidl, voditelj kriminaliteta PU DNŽ odradio je zajedno s kolegama lavovski posao u kriminalističkom istraživanju, istaknuo je Rastović, pohvalivši dubrovačke policijske sužbenike istaknuvši kako su, odradivši ovu akciju, primjer svima ostalima u Hrvatskoj i šire.

Ovo višemjesečno kriminalističko istraživanje provodilo se u suradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, Upravom policije MUP-a Crne Gore, Službom za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Srbije, Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, Tužilaštvom Crne Gore, Specijalnim tužiteljstvom Srbije i SELEC-om (Centar policije i carine za Jugoistočnu Europu u Bukureštu).

– Svijet se promijenio i  svjedoci smo sveprisutne globalizacije, a u toj globalizaciji hrvatska policija nastoji ići u korak sa globalnim trendovima transnacionalnog suzbijanja kriminaliteta. Postoji međunarodna suradnja, što je i naša misija kako bismo mogli zajednički suzbiti kriminal. Kriminalitet se kreće kroz više država te je nužna međunarodna policijska suradnja, na brz i efikasan način. Moramo zajedničkim snagama naštetiti organiziranom kriminalu koji nagriza temelje svakog društva i zajednice. Cilj je ove pressice podizanje razine sigurnosti. – istaknuo je Rastović.  

– Početkom lipnja 2012., policijski službenici iz odjela za suzbijanje korupcije i PU dubrovačko neretvanske došli su do saznanja koja su ukazivala na postojanje kriminalne skupine hrvatskih, bosanskohercegovačkih i crnogorskih državljana koji se bave krijumčarenjem i preprodajom većih količina marihuane i heroina sa područja Albanije, istaknuo je Lankaš.

– Ovo višemjesečno kriminalističko istraživanje rezultiralo je uhićenjem ukupno 51 osobe te je zaplijenjeno cca 376 kg marihuane, 523 grama heroina, 2 biljke cannabis sativa, 7 pištolja, 1 puška, 22,2 kg plastičnog eksploziva, 9 ručnih bombi, 2 samostrela, 4350 komada raznog streljiva, 3 prijenosna računala, više komada mobilnih telefona i SIM kartica te razna druga korespondencija – naglasio je Lankaš.

Sam kraj ovog istraživanja započeo je jučer, te je uhićeno ukupno 51 osoba. U Republici Hrvatskoj uhićeno je 10 hrvatskih državljana i jedna hrvatska državljanka,od toga šest ljudi u Dubrovniku te dvoje državljana Srbije, dok je jedan hrvatski državljanin u bijegu. Zaplijenjeno je 17,4 kg marihuane, 523 grama heroina, 2 biljke marihuane, 200 g plastičnog eksploziva te više komada različitog oružja i streljiva, digitalne vage, prijenosna računala i mobiteli, te sim kartice i razna druga korespodencija koja povezuje ovu krim organizaciju – istaknuo je Lankaš.

Vrijednost zaplijenjene droge u Republici Hrvatskoj na ilegalnom narko-tržištu kreće se oko 340 tisuća kuna, a ukupna vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom narko-tržištu kreće se oko 5,5 milijuna kuna dok bi u uličnoj preprodaji dostigla i znatno viši iznos, naglasio je Lankaš.
Sve uhićene osobe na području Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije su dana 12. i 13. travnja 2013. godine, predane nadležnim državnim tijelima, zbog počinjenja kaznenih djela zločinačko udruženja u vezi kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona, te zbog kaznenog djela počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329 st. 1. Kaznenog zakona-a u svezi kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona.

Budući da je priča krenula zapravo iz Dubrovnika, Tonći Radibratović iznio je rezultate iz prošle i prvog tromjesečja ove godine. U prvom tromjesečju zaplijenjeno je više droge nego u cijeloj 2012. godini.
 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist