Koronavirus u Hrvatskoj

TUI IZDAO POSEBNE NAPUTKE Britanci s letovima kreću 17. svibnja, ali ne i prema Hrvatskoj

Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.

Kako proizlazi iz dokumenata, TUI UK započinje s letovima prema Britancima omiljenim destinacijama od 17. svibnja, kad u toj zemlji formalno-pravno prestaje važiti zabrana turističkih putovanja, a osim prema destinacijama koje su dobile status zelenih, odnosno sigurnih, TUI UK najavio je i da otvara letove prema nekim ‘narančastim’ zemljama, među kojima, nažalost, zasad nije Hrvatska.

Kako se vidi iz popisa zemalja prema kojima se otvaraju letovi, TUI UK 17. svibnja počinje letjeti prema Madeiri i Porto Santu te 20. svibnja u Portugal, a 17. svibnja počinje putnike prevoziti i prema narančastim destinacijama, među kojima su nama konkurentne Malta od 1. lipnja te grčki otoci Krf, Kos, Kreta i Rhodos, prema kojima će linije startati između 17. i 19. svibnja.

Njemačko tržište

Uz Maltu i grčke otoke, na popisu narančastih destinacija prema kojima će Britanci moći putovati u prvoj fazi velikog otvaranja su i Kanarski otoci, gdje će se Britanci moći početi iskrcavati 20. svibnja, kada startaju i veze prema Kubi, a od 17. do 21. svibnja uspostavit će se i veze prema Karibima, piše Jutarnji.

Kako je vidljivo iz TUI-jeva objašnjenja, na popis narančastih zemalja prema kojima je ta kompanija odlučila odmah uspostaviti letove dospjele su one zemlje za koje britansko ministarstvo vanjskih poslova nije izdalo posebnu preporuku o suzdržavanju od nepotrebnih putovanja, ali će putnici pri povratku s ovih destinacija u zemlju ipak biti prisiljeni napraviti antigenski test te PCR test odmah nakon povratka kući, a potom još jedan PCR osmog dana od povratka te obaveznih deset dana karantene.

Slično se zasad najavljuje i s TUI-jeva njemačkog tržišta, s kojeg će operacije 14. svibnja prvo pokrenuti prema Kreti, a zatim i Krfu, Rhodosu i Kosu, a zasad se najavljuje i da će 6. lipnja Nijemci moći početi putovati prema Španjolskoj, Portugalu i Madeiri te od 13. lipnja prema Cipru.

Ni ovdje nema spomena Hrvatske, a zasad je nepoznato i kada će ova kompanija pokrenuti svoje linije iz Nizozemske s obzirom na to da je nizozemska Vlada najavila da će od 15. svibnja i sama uspostaviti kriterije uz pomoć posebnog semafora, zbog čega su najavljene operacije do daljnjega odgođene.

Revizija mjera 7. lipnja

Kad je u pitanju britansko tržište, revizija mjera, odnosno popisa zelenih, narančastih i crvenih zemalja najavljena je za 7. lipnja, a prema informacijama Jutarnjeg, ne očekuje se da bi Hrvatska tada mogla dospjeti na popis zelenih zemalja.

Takva sudbina eventualno čeka grčke otoke i Kanare, a pokretanje značajnijeg broja TUI-jevih operacija prema Hrvatskoj ne treba očekivati prije srpnja. Konkretnije, zasad među prvima letove prema Hrvatskoj TUI starta s francuskog tržišta odakle promet prema Dubrovniku kreće 29. svibnja, a 3. lipnja kreću letovi iz Poljske, iako s tog tržišta najviše putnika dolazi autima. Letovi s nordijskog tržišta obustavljeni su do prvog vikenda u srpnju.

Treba napomenuti da odluka o kasnijim letovima ne mora drastično utjecati na ovogodišnji domaći turistički rezultat jer je Hrvatska primarno automobilska destinacija.

Pročitajte još

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija