Peškafondo

Trinaesto prase

Trinaesto prase

Finuli su Mare bali. Finulo je raskopavanje ulica, skoro je gotovo mikroasfaltiranje, popločavanje i uređenje prometnica. Sad će se polako počet činit konti utrošenih solada u kampanji koje, usput budi rečeno, gradonačelnik neće trebat podastrijet javnosti, jer ovaj put nije bila nužna financijska transparentnost u radu gradske uprave.

Čestitke Andru Vlahušiću koji se isprsio radovima i uvjerljivo osvojio novi četverogodišnji mandat. Sad će malo kalmat' jer treba rekonstruirati gradsku upravu
kako bi radila što bolje i kvalitetnije i kako se ne bi dogodilo da radovi krenu opet pred sam izborni ciklus 2017.

I koliko god da su novi prometni zahvati Vlahušiću osigurali pobjedu toliko mu je posao olakšan time što ga je u drugom krugu čekao Teo, hadezeov kandidat. Na Teu se intenzivno radilo posljednjih mjeseci, pokušavalo ga se prikazati kao uglađenog i šarmantnog. I gotovo sve mu je to pošlo za rukom, osim što se ispostavilo da Teo nije 'štof' za bit prvi od Grada. Neki su mu zamjerali što je Hercegovac, neki što govori 'onako kako govori' ili što stalno ističe kako je iz Grada, a neki jednostavo nisu mogli oprostiti što je on Dubin izbor.
I zapravo nije ovo Teov poraz, već poraz njegove stranačke šefice. Dube Šuica je u zadnje četiri godine dva puta izgubila u Dubrovniku. Grad joj je rekao što misli o njoj i njezinoj politici. I poručio preko Tea, kako joj nije zaboravio!

Pitanje je samo je li to njoj konačno doprlo do moždana. Slušajući njene prve komentare u nedjeljnoj, izbornoj noći dalo bi se zaključiti kao da nije bila tu među nama, već joj je netko u Bruxelles poslao lažirane rezultate. Nakon što je pobjedu na županijskoj razini, onu Nikole Dobroslavića, predstavila kao svoj doprinos, konstatirala je kako je hadeze pobjednik izbora i nadalje najjača stranka u Gradu. A što s debaklom u Gradskom vijeću??? Lošim slaganjem  liste osigurala je sebi i još samo trojici hadezeovih vijećnika novi mandat. Rezultat nikad gori u povijesti dubrovačkog višestranačja. Pred samo četiri godine u klupama Gradskog vijeća bilo ih je ukupno devet i bili su oporba, a danas… Neki perspektivni mlađi ljudi ispali su s liste, samo jer je htjela zadovoljiti interese opskurnih koalicijskih partnera.

No, neću više o Dubi. Vjerujem da će se nakon ovog, drugog poraza, debelo posvetiti europskim izborima koji joj predstoje za manje od godinu dana, a gradsku organizaciju prepustiti novim ljudima. Čak i pod cijenu da stranku ostavi 'na cjedilu' i da zbog toga gradski hadeze prođe katarzu.
I sad još čekamo da nam se obznani tko će u prijelaznom roku odraditi bolji transfer. Traži se trinaesti vijećnik za formiranje Gradskog vijeća! No za sad se čini najizglednijim da bi upravo hadezeova koalicija mogla spasti na šest ruku. Spominje se kako su već obavljeni razgovori s trojicom kandidata – Šimunovićem, Vukotićem i Gjajom. Nisu vam to ni Laburisti niti Srđevci. Te je ljude hadeze progurao kao pojačanja na svoju listu…
Pitanje je samo koliko će pizat taj prebjeg. Što se obraza tiče, ma crvenjet će se nekih par dana, a nakon toga se više nitko neće sjećati iz kojih je redova došao do vlasti.

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović