Peškafondo

Pošto vijećnik?

Pošto vijećnik?

U subotu se nije dogodilo ništa! Vijeće nije konstituirano jer se većina nije uspjela složiti oko izbora Olge Muratti za novu – staru predsjednicu Gradskog vijeća.  Pustili su je vijećnici  da se malo prži.

I dok je Muratti uvjerena u prolaz u 'drugom krugu', šanse da zasjedne na čelo Gradskog vijeća su joj zapravo sve manje. Da su se vijećnici imali dogovoriti, učinili bi to u prvih petnaest dana i ležerno sjeli u subotu u klupe. Ovako, svatko je od njih zabetonirao svoj položaj i, koliko god cijena rasla iz dana u dan, toliko će možebitno popuštanje u javnosti izazvati veće nezadovoljstvo i zgražanje.

A da će cijene rasti, to možete biti sigurni, jer jedna od one trojke je već odbila prihvatiti ponudu Pera V. po kojoj bi listi pripadala dva (2) direktora javnih poduzeća, trideset (30) posto upravnih vijeća i zapošljavanje dvadeset (20) ljudi po osobnom nahođenju na razne niže funkcije u tvrtkama u vlasništvu Grada. No, takva kombinatorika zasad nije prošla.

I što sada?
Najlogičnije bi bilo prepustiti fotelju predsjednika GV-a Igoru Miošiću. No, znaju 'oni' da to donosi negativne bodove. Investitori sa Srđa dosad su imali prilično strpljenja, no pitanje je kako bi se mogli postaviti ukoliko UPU Srđa ne prođe do osmog mjeseca. Dotad je, naime, rok da se usvoji urbanistički plan ili u suprotnom golferi moraju s procedurom krenuti  iz početka. A to može koštati i puno živaca i puno novaca, ali i negativne kampanje u kojoj bi se dubrovačka klima prikazala kao antipoduzetnička. Zapravo, Miošić s tim nema problema i navodno mu je to jedini cilj pokretanja i ulaska u Gradsko vijeće.
Naravno, može se dogoditi da ga i postave za predsjednika, a kad shvati da mora UPU donijeti pred vijećnike, tad će već biti kasno jer će većina složno, sa samo šest ruku protiv, izglasati donošenje plana uređenja Srđa.

Dakako, moguć je i sličan scenarij ukoliko lijeva koalicija žrtvuje Olgu i ponudi Bupiću mjesto predsjednika. Zapravo, u oba slučaja, Muratti ispada žrtva. Ma nekako mi je baš i nije ž'o.
Mogući su i prebjezi iz hadezeove koalicije. Za sad se jedini pismeno u redakciju dulista očitovao Ivo Gjaja. Napisao je ovako, citiram: niti je tko sa mnom razgovarao, niti je čak pokušao, a ne treba ni pokušavati, ako ima i namjeru. Pohvalno za njega, ako ništa pokazao je dosljednost i lojalnost onima koji su ga izvukli iz marginalnog položaja nekakvog zaboravljenog kvazi gradskog političara. Tu su još dvojica, no oni nam se nisu očitovali o namjeri.

Naravno, postoji i opcija da se šestorka okupi oko hadezea i koalicije. Samo ostaje pitanje, može li Dube Š., pregristi i glasno kliknuti 'Srđ je naš'.
Sve u svemu, jedini za sad miran je Andro Vlahušić. On može vladati bez Gradskog vijeća još neko vrijeme. I tako se namirio kreditima i ima dosta novaca na raspolaganju, pa mu nije potrebna trinaestorka. On se za svoju poziciju može eventualno početi brinuti negdje oko svetog Vlaha. Tad se priprema proračun, a ukoliko Gradsko vijeće ostane u ovom sastavu, a ne odluči dati gradonačelniku podršku, e tad je i on na ledu.
I sve to, ako nas ne izvuku na izbore već na jesen…

Adio vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović