Sport

Triatlonac Diklić: Najjači su oni koji znaju svoje slabosti

Jakša Diklić

Jakša Diklić, 23-godišnji triatlonac iz Močića, priprema se za novu sezonu.

Lanjska je godina, kaže, bila puna pehova. Iako je bio u jako dobroj formi, na utrkama nije imao sreće. Jakša, inače student na Kineziološkom fakultetu, triatlonom se bavi već četiri godine, a za duList govori o svojim dosadašnjim iskustvima i dojmovima te iznosi očekivanja za budućnost.

Kakva Vam je bila 2013. godina? Jeste li ukupno zadovoljni postignutim?

– Nevjerojatno da sam u svakoj utrci imao problema. Jednom pukne guma, drugi put padnem. U Italiji mi je, na primjer, na autocesti pao bicikl s auta i oštetio se. Potom smo zakasnili na trajekt pa bili primorani spavati u autu. Na povratku s večere zatekli smo provalnike kako kradu bicikl iz auta. Na utrci sam bio vodeći, ali sam pao i morao sam odustati. Nije 2013. godina bila tako uspješna jer sam bio jako dobar na treninzima, ali se dogodilo toliko pehova. U jednu ruku to je dobro jer sam skupio dragocjeno iskustvo. Puno sam trenirao, ali ovaj put se nije isplatilo. Ipak, uvjeren sam da hoće u 2014. godini.

U prošloj sezoni loše stanje bicikla koštalo Vas je slabijeg plasmana. Kupujete li novi bicikl?

– Bicikl koji sad imam je potrošen, stoga sam odlučio kupiti novi, kao dugoročno ulaganje. A vrhunski bicikl košta pet do šest tisuća eura. To će mi drastično poboljšati rezultat, sigurno za deset minuta. A kad imaš bolji bicikl onda se manje umoriš i imaš više energije za trčanje.

Kako izgleda Vaš prosječan dan?

– Ustajem se u 5.30 sati i na bazenu sam od 7 do 9. Potom slijedi doručak te nastavak treninga, na biciklu i trčanju ili na fitnessu. U ovim zimskim mjesecima ti vanjski treninzi su nešto kraći.Imam kod kuće i trenažer za bicikl. Tjedno prijeđem u prosjeku 15 do 20 kilometara plivanja, 500 do 600 kilometara biciklom te 60 do 70 kilometara trčanja. Sve uz pomoć trenera, Damira Meseca i Deana Kontića.

Nije Vam teško ustajati se tako rano svakog jutra?

– Ako imaš neki cilj onda te ne zanima kad se ustaješ. I da je ponoća dižeš se! Motiviran sam i želim ustrajati u ovom što radim.

Kako iznalazite financije? Troškovi putovanja i samog natjecanja su sigurno veliki.

– Pomažu mi roditelji, pomogla je i Općina Konavle. Kao osobni trener radim s pet klijenata. Sve skupa je to slabo, jer nema sponzora. Zapravo ne znam što bih trebao napraviti kako bi ih privukao, da me malo poguraju. Cilj mi je ući u kategoriju vrhunskog sportaša, kako bih imao stalna primanja. Za to moram biti u svjetskom vrhu, među prvih 30, ili u top 10 na nekim svjetskim natjecanjima. To je teško, ali može se postići.

Kako gledate na 2014. godinu?

– Cilj u 2014. godini je vidljivi napredak. Biti na utrkama u prvih 30 natjecatelja. S tim bih bio zadovoljan. Također, i da pronađem sponzora koji će mi omogućiti kvalitetne pripreme. Jer puno znači kad treniraš s nekim, nego sam. Svi najbolji idu u Tajland ili na Tenerife, iako je i u Konavlima odlično. Ceste su odlične, a nisu prometne. Nema gužve, a i brdovit je teren.

Prvi ste Hrvat koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu u triatlonu. Bilo je to 2011. godine. Prošle godine opet ste bili na Halfironman natjecanju, u Las Vegasu. Kakvi su Vam dojmovi?

– Bili su užasni vremenski uvjeti. Prolom oblaka pa temperatura 40 stupnjeva. To je jako teško za izdržati. Nisam baš skroz zadovoljan, jer da sam imao bolju opremu bio bih sigurno u prvih 10 u svojoj kategoriji.

Možete li sebe opisati u jednoj rečenici?

– Uporan sam i ostvarim ono što zacrtam. Također, smatram kako je bitno raditi na slabostima. Puno ljudi izbjegava vlastite slabosti, umjesto da se s njima suoče i pokušaju ih svladati. Najjači su oni koji znaju svoje slabosti.

Na svojoj web stranici često se može pročitati Vaš komentar ‘Od žaljenja nema ništa, treba nastaviti dalje’. Je li i to jedan vid motivacije?

– Kao trener uvijek govorim da je najvažnije stvoriti radnu naviku za treniranje, a rezultat je manje bitan. Nikad se ne smije odustati. Radne navike su pravi put k rezultatu. One kasnije vrijede i u poslovnoj karijeri. Znam dosta mojih kolega koji su uspješni kao menadžeri, inženjeri, liječnici. Sve što rade, daju sve od sebe.

Na internetskoj stranici 3diklic.com nudite i uslugu osobnog trenera. Kako to izgleda?

– Moji klijenti sebi zadaju neki cilj, ili da smršave ili da budu u kondiciji ili samo da se bave sportom. Većinom radim preko interneta. Pošaljem im program koji je u detalje razrađen i onda pratim napredak.

Pročitajte još

OLMISSUM SLAVIO Square nije uspio izboriti majstoricu polufinala

Dulist

PRVI DAN ‘SWIM WARSA’ Šest medalja za Plivački klub Jug!

Dulist

Sestre Jurković brončane na Europskom veslačkom prvenstvu!

Dulist