Aktualno

TREND UGROŽAVANJA ZRAČNOG PROMETA Hrvatska broji 77 slučajeva, čak 12 posto iz Dubrovnika!

zld freebird avion zrakoplov1 3

Ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa uporabom laserskih zraka od strane pojedinaca ili skupina trend je koji je počeo prije dvije godine, a nastavlja se i danas. Hrvatska ove dvije i pol godine broji 77 slučajeva, a Dubrovnik je treći grad u državi s čak 12 posto!

Laserske su zrake, kako prenosi N1, najčešće korištene u blizini zračne luke Zadar, čak 41 posto svih prijavljenih događaja u periodu od 2021.-2023. Slijede Zagreb 19 posto, potom Dubrovnik i Split 12 posto te Osijek 10 posto, priopćeno je iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ).

Upozoravaju kako je ugrožavanje zračnog prometa najizraženije tijekom kritičnih faza leta, odnosno tijekom faze polijetanja i slijetanja zrakoplova, pri čemu se izvor laserskih zraka, prema tvrdnjama pilota, nalazi u bližoj okolici aerodroma.

Usmjeravanje zrake prema zrakoplovu ili samoj pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima na vjetrobranskom staklu, mogućnosti zasljepljenja te nekontroliranim reakcijama pilota – navode iz N1, dok iz HACZ ističu da ovakve radnje namjerno ili nenamjerno, bez posljedica koje se mogu okarakterizirati kao fizičke ozljede, nasilje i drugo predstavljaju ozbiljno ugrožavanje sigurnosti leta zrakoplovom.

-Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo u suradnji s MUP-om istražuje takve događaje i pokreće mjere za pronalaženje osoba ili objekata koje usmjeravaju laserske zrake prema zrakoplovu, te će im slijediti novčane kazne od 664 eura do 1990 eura ili kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina – navodi se u priopćenju.

Foto: Ilustracija

 

Pročitajte još

Novi vozni red za dio linija Libetrasa, ponovno vozi i linija za Bosanku

Dulist

FESTIVALI, RADIONICE, POP-UP DOGAĐAJI Predstavljen projekt ‘TUI Colourfull Cultures Croatia’

Dulist

Idu li studij i sport ruku pod ruku? Saznajte od vrhunskih dubrovačkih sportaša!

Dulist