DuList IN

TREĆI DAN PONTA LOPUD FESTIVALA Jutarnja yoga, vinski Google i ‘Moje ljeto ljubavi’…

Treći dan prvog Ponta Lopud festivala započeo je jutarnjem druženjem Recharge & Reset s Asjom Petersen za festivalske goste i akreditirane novinare, na jednoj od atraktivnih otočkih lokacija, u tvrđavi franjevačkog samostana LOPUD 1483. Vježbe povezivanja daha i kretnji, opuštanja, svjesnog aktiviranja određenih mišićnih skupina, vježbe međuodnosa kralježnice i zdjelice te isticanje važnosti centra težišta, uloge stopala i dlanova u percepciji prostora, rad na poboljšanju balansa te doživljaju prostora bile su odličan uvod u dan prepun zanimljivih, zabavnih i inspirativnih festivalskih događanja koja su uslijedila.

Drugog dana masterclassa namijenjenog redateljima i glumcima, Pawlikowskom se pridružio Michel Franco, nagrađivani meksički redatelj, kako bi zajedno svoja bogata znanja prenijeli talentiranim mladim ljudima koji već imaju iskustvo u snimanju i radu na filmovima.

– Prije svega masterclass s redateljem kakav je Pawlikowski izuzetno je koristan za sve nas, jer se rijetko pruža prilika za izravni kontakt s jednim od najvećih redatelja u svijetu kao što je on. Radimo već drugi dan i svi sudionici su izrazito zadovoljni – kaže Dana Budisavljević, autorica nagrađenog filma Dnevnik Diane Budisavljević. Sudionici masterclassa, glumci i redatelji iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i s Kosova razgovarali su s Pawlikowskim kako je pripremao i realizirao film Moje ljeto ljubavi (My summer of love), koji je snimljen 2004. godine dok je živio i radio u Velikoj Britaniji. Projekcija ‘pod vedrim nebom’, ispred hotela RMH Lafodia Sea Resort privukla je brojne sudionike festivala, mještane otoka Lopuda i Dubrovčane koji su došli vidjeti nagrađivani film redatelja koji je i počasni gost prvog izdanja ovog filmskog festivala.

Ponta Lopud festival privukao je i niz gostiju koji su došli na otok Lopud, kako bi se družili s redateljima i glumcima. Organiziran je i izlet na Šipan. Posebnu pažnju privukla je prezentacija proslavljenih konavoskih vina obitelji Crvik: Tezoro 2019., Blasius malvazija orange 2019., Fiora Sirah Rose 2019., Vilin ples 2017., Lorko Merlot 2017., i atraktivni komentari Mire Šemić koju mediji predstavljaju kao ‘vinski google’, a jedna je od najcjenjenijih poznavateljica vina, ugledna sommelierka i prva vinska akademkinja na Balkanu koja se održala na taraci Des Arts.

Cilj koji su imali suosnivači festivala, Tilda Bogdanović i Mirsad Purivatra ostvaren je već u prva tri dana održavanja Ponta Lopuda, a to je prije svega da i lokalna zajednica sudjeluje u svim događanjima i da se festivalski program što više približi mještanima otoka. Tako su sve projekcije filmova potpuno besplatne, a organiziran je i prijevoz za Dubrovčane koji su došli na festival. Direktor Sarajevskog filmskog festivala Mirsad Purivatra i sam kaže da Ponta Lopud nema ambicije biti ‘veliki’ festival, već mjesto gdje će se i u narednim godinama družiti ljudi filma kako bi festival dao dodatnu vrijednost turističkoj ponudi otoka Lopud.

Foto: Ponta Lopud Press/Zoran Marinović

Pročitajte još

JELICA BOTO U TOP 24 AMATERSKA KUHARA Pregaču posvećujem svom nonu

Dulist

BIJELA PREGAČA ZA JELICU BOTO Profesorica klavira dubrovačkom poparom osvojila žiri MasterChefa

Dulist

[VIDEO] Dubrovčani s Terezom proslavili Svjetski dan turizma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija