Kultura

‘TOTALNO FORA’ SURADNJA Kad DSO-om dirigiraju polaznici seminara

'TOTALNO FORA' SURADNJA Kad DSO-om dirigiraju polaznici seminara

Međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom doveo je u Grad renomirane glazbenike, a pod vodstvom maestra Uroša Lajovica.

Seminar je organiziran u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb, a trajat će do nedjelje, 6. ožujka kada će na večernjem koncertu u Revelinu, s početkom u 20 sati, nastupiti sedam polaznika seminara. Ovakva vrsta seminara se održava nakon dugo godina u Dubrovniku, te je prilika glazbenicima proširiti znanje dirigentskog umijeća.

Tim povodom, u Slanici je, nakon probe, organizirano druženje u kojem su predstavnici medija mogli saznati sve o ovom zanimljivom događaju. U druženju su sudjelovali ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis; dirigent i profesor dirigiranja Uroš Lajovic, ugledna hrvatska operna diva i glazbena pedagoginja Dunja Vejzović, koja je također polaznica seminara, te ravnatelj DSO Damir Milat, koji se prisjetio nastupa Vejzović s DSO, ističući kako je bila jedna od najznačajnih sopranistica. Inače, Dubrovnik je grad koji se može pohvaliti s Tinom Pattierom, te drugim krasnim suradnjama koje rezultiraju festivalima i slično, kazao je Milat.

Ušor Lajović istaknuo je pak kako ga iznimno raduje ovaj seminar.

-Očekujem mnogo, da će se mnogo naučiti, te da će polaznici dobiti iskustvo u radu sa živim ansamblom, gjdej e dirigrianje jako važno. Uz to, radimo Beethovenovu Osmu simfoniju, koja je jako teška za isvođenje, jer ima puno ‘nedoumica’, pa polaznicima nastojim sve objasniti. Probe su odlične, orkestar se sjajno ponaša! Od njih sam tražio i molio ih za nešto strpljenja, jer se nikad ne zna kako će se koji kandidat snaći. Ali – snašli su se dobro. Zadovoljan sam. Ne mogu biti strog, ali ću biti jako zahtjevan – kroz smijeh je zaključio Lajovic, doj je diva Vejzović oduševljeno prepričala probu s orkestrom.

-Sjajno je, orkestar je divan, nastupala sam s DSO-om više puta, a sada ih gledam ‘s druge strane’ i divno je prenašati svoju muzikalnost kroz ruke, a ne kroz grlo – kazala je Vejzović, ponovivši kako se DSO ponaša prekrasno prema polaznicima, uz puno razumijevanja.

Josip Nalis kazao je pak kako mu je drago da se ovakav seminar ostvario i u Dubrovniku.

– Lijepo je kroz zimsko vrijeme raditi neke dodatne vrijednosti. Sve je išlo vrlo jednostavno, kroz dogovore, praćenje i slično. Danas je počeo prvi dio s DSO-om, krenulo je odlično. Pohvaljujem strpljenje, a ujedno pozivam i građane da u nedjelju dođu na koncert i vide što su polaznici radionice ostvarili – zaključio je Nalis.

MNJ/NM

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist