Aktualno

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] POVIJESNI DAN Svečano otvorenje Pelješkog mosta

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] POVIJESNI DAN Svečano otvorenje Pelješkog mosta

Svaki kraj godine vrijeme je za podvlačenje crte na svaki mogući način. DuList već godinama na kraju godine donosi pregled događanja koja su na ovaj ili onaj način obilježila posljednjih 365 dana. Od političkih zbivanja, afera i komunalnih problema, ili s druge strane velikih projekata i sportskih uspjeha, ali nažalost i tragedija. Ove godine donosimo Top 5 po izboru DuLista. Svaki od njih dao je biljeg na svoj način i utjecao na živote svih nas.

Zasigurno najveći događaj u 2022. godini bio je službeno otvorenje Pelješkog mosta s dijelom pristupnih cesta. Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu u povijesti Hrvatske i jednim od najvećih mostova u Europi. Stoga nije ni čudno kako je svečanost otvorenja trajala cijeli dan, tog 26. srpnja, a što nije propustila politička, društvena, kulturna i medijska ‘sila’. Za program otvorenja bio je zaslužan iskusni redatelj Krešimir Dolenčić. Festa je trajala od jutarnjih sati, posebno na Brijesti, a u kojoj su sudjelovali brojni izvođači. Uvertira u cijeli taj dan bila je Du Motionova utrka mostom. U Komarni se održao večernji dio programa. Nastupili su među ostalim Dubrovački simfonijski orkestar, Lado i Linđo, Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija, a neizostavni su bili i govori brojnih čelnih osoba.

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] POVIJESNI DAN Svečano otvorenje Pelješkog mosta

Premijer Andrej Plenković među ostalim je naglasio kako je riječ o povijesnom danu za Hrvatsku.

— Ostvarili smo projekt koji je uistinu državni, strateški, svehrvatski te nadasve nadstranački. Ovo je projekt generacije. Ponosan sam zbog toga što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskog teritorija, juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje. To je potez ravan onim ključnim trenutcima koje su nam priuštili hrvatski branitelji kada se oslobađala Hrvatska i osvajala sloboda. Ovo je potez koji pokazuje da smo dobro iskoristili ono za što smo se zalagali – kazao je.

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] POVIJESNI DAN Svečano otvorenje Pelješkog mosta

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović istaknuo je kako su mostovi na prvom mjestu djela konkretnih ljudi. No, nijedan most, dodao je, nije plod samo arhitektonske vizije i radničkog umijeća. Most je, također, spoj nezadržive ljudske težnje da se unaprijedi život, da se svlada prepreka, i sposobnosti uprave da nađe novac i organizira radove. Svečanost otvorenja završila je velikim vatrometom. Dok je trajao vatromet, mostom su, u isto vrijeme, prošle Rimčeva Nevera koju je vozio njen glavni inženjer Matija Renić te automobil trostrukog europskog prvaka Nike Pulića. Cijeli spektakl pratili su i ljudi na barkama, brodicama te trajektu ispod mosta. Nešto iza ponoći Pelješki most je otvoren za promet, a kojim je dosad prošlo više od milijun vozila.

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2022.] POVIJESNI DAN Svečano otvorenje Pelješkog mosta

Čekamo Stonsku obilaznicu
Realizacija projekta spajanja hrvatskog teritorija, spajanja juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje bilo je nešto što se čekalo dugo godina. Godinu dana prije svečanog otvorenja, Pelješki most je bio spojen nakon postavljanja posljednjeg, 165. segmenta čelične konstrukcije. Tada smo mogli reći da je Hrvatska napokon teritorijalno povezana i cjelovita. Od tog dana pa do samog otvorenja, provodili su se određeni finalni radovi na mostu, ali i završavala izgradnja dijela pristupnih cesta. Upravo su kilometarske pristupne ceste, s tunelima i vijaduktima nešto što je izazvalo oduševljenje kod mnogih, osim samog Pelješkog mosta. Ono što preostaje jest konačna izgradnja Stonske obilaznice, što se očekuje u prvim mjesecima iduće godine, a čime bi se među ostalim rasteretila prometnica kroz Ston.

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist

[FOTO] DEŠA DUBROVNIK Evo što se sve izrađivalo na uskrsnim radionicama

Dulist