Zanimljivosti

Tomislav Macan novi je predsjednik Dubrovačkih trombunjera

Obitelj Macan

Na Osojniku je održana redovna godišnja skupština Dubrovačkih trombunjera, izborna, na koju je došlo 36 aktivnih članova od ukupno 51 aktivnog člana društva.
Time je bila najviše zastupljena pored redovnih izvješća koja se pripremaju i prezentiraju članstvu. Tako je dosadašnji predsjednik društva gospar Antun Knego priredio i iznio izvješće o obavljenim aktivnostima društva u proteklom 4-godišnjem razdoblju, te financijsko izvješće društva.

Zanimljivo je izdvojiti da društvo dubrovačkih trombunjera godišnje ima više od 30 nastupa od čega je 20-ak gradskih i prigradskih nastupa, dok je 10-ak nastupa po županiji, te širom Hrvatske, pa čak i u Tuhelju u Poljskoj gdje se održava skupština povijesnih postrojbi Europe čiji smo i mi članovi. U proteklom mandatu u Viteški red Sv. Sebastijana na skupštini povijesnih postrojbi Europe primljeni su Antun Knego i Ivica Grbić što je za naše društvo i njih osobno iznimno i časno priznanje. Svakako najznačajniji nastup društva je na festi Sv. Vlaha, a potrebno je spomenuti redovno gostovanje u Požegi na festi sv. Grgura i u Kostelu za Uskrs. To su 2 bratimljena društva s trombunjerima koji svake godine uveličaju festu sv. Vlaha svojim dolaskom. Osim navedenih društvo se ponosi hodočašćima u Vukovar, Mariju Bistricu, Lourdes, Bleiburg, kao i druga mjesta gdje se odaje počast nevino stradalima.

Na godišnjoj skupštini izabran je novi predsjednik društva gospar Tomislav Macan koji je svojim 20 godišnjim uzornim članstvom dobio povjerenje većine članova. Također su izabrani članovi u izvršni odbor, nadzorni odbor, stegovni sud, svi na 4-godišnji mandat. Izbori su prošli u ugodnom raspoloženju pri čemu je potrebno izdvojiti sljedeće iz kratkog obraćanja novog  predsjednika: „Velika vam hvala na izboru i ukazanom povjerenju, biti predsjednik jedne povijesne postrojbe koja ima nazobilaznu ulogu u tradiciji svoga grada velika je čast, a i obveza. Nastojat ću uzdići društvo u kulturnom i društvenom smislu, a želja mi je da sa svim institucijama grada i županije potpišemo sporazum o očuvanju tradicijske kulturne baštine našega Grada. Ako može UNESCO prepoznati značaj feste, sigurni smo da može i domaći svijet koji obnaša odgovorne funkcije. Posebno priznanje iznosim dosadašnjem predsjedniku koji je u proteklih 30-ak godina obnašao tu važnu dužnost i koji sada ima funkciju zamjenika predsjednika društva kako bi dalje zajednički unaprijedili rad društva. Doraditi ćemo statut društva, te stvoriti još bolje temelje za daljnji razvoj ove udruge“.

Tajnik društva je Ivica Grbić, zapovjednik grada Antun Masle, zap. Osojnika Vlaho Muhoberac, te zap. Komolca Pero Bilić, što su svi s radošću prihvatili.

Da društvo predstavlja časnu udrugu pokazala je i želja 2 mladih ljudi koji su donijeli zamolbu da postanu aktivni članovi društva.

Ove godine na festu sv. Vlaha pored topnika iz Požege i članova Kostelske „Pistole“ dolaze Karlovačka građanska garda i Senjski uskoci kao gosti dubrovačkih trombunjera. Pozivamo drage sugrađane na proslavu feste i to na Kandeloru 2.veljače u 15:00 ispred crkve sv. Vlaha, te sutradan na festu. Neka nas čuva Sv. Vlaho i podari nam dobro vrijeme da lijepo proslavimo ovogodišnju festu i još jednom prezentiramo tradiciju i bogatsvo našega Grada.

Pročitajte još

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist