Zanimljivosti

OMILJENA DUBROVAČKA TRADICIJA Tombula na Festu sv. Vlaha!

Tombula sveti Vlaho

U rano poslijepodne na Festu Sv. Vlaha, prema tradiciji koja po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi datira još iz 1842.godine, ispred palače Sponza ponovno će se igrati tombula.

Omiljena igra Dubrovčana, koja na parčev dan okupi barjaktare, gospođe i gospare, svečano odjevene stanovnike okolice, festanjule, djecu i sve namjernike, održat će se 3.veljače s početkom u 16 sati. Dobra zabava bit će tako i ovog Sv.Vlaha , kartele su spremne, naranača i jaja uvijek se nađe! Grad i Turistička zajednica pozivaju na tradicionalnu tombulu čiji je čisti prihod namijenjen  za dnevni boravak Društva distrofičara invalida cerebralne  i dječje paralize i ostalih invalida Dubrovačko – neretvanske županije.

Ženske noge – 77, štap od metle-11, nono-90, juda-13, mulac-1, karakteristične su dubrovačke interpretacije brojeva koji se izvlače i uzvikuju, izazivaju uzdahe i komentare, a terna, činkvina i tombula dobici su koji motiviraju, ljute i raduju! Tombula na Stradunu tradicionalna je i na žalost pomalo zaboravljena manifestacija, iako je ova igra duboko ukorijenjena u dubrovačku tradiciju i obiteljski život, pa je i u današnje vrijeme u domovima mnogih ostala omiljenom zabavom svih generacija. Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana , sklonih ruganju, podrazumijevala i “zakidivanje” , gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Tombule na Sponzi svojim se stihovima spominje i akademik Paljetak sjećajući se i legendarnog lika Frana Miša koji je izvlačeći brojeve bio izložen komentarima i škercama, pogocima i smijehu okupljenih na poljani ispred parčeve crkve. Sretni uzvik “Imam, imam!” izazivao je znatiželju nazočnih dok bi sretnik hitao prema Sponzi uspoređujući izvučene brojeve s onima na svojoj karteli.

Nerijetko je potencijalni dobitnik razočaran jer se među označenim brojevima na njegovoj karteli potkrao koji pogrešan, a time je i dobitak izmaknuo… Svako izvlačenje broja publika komentira, neki negoduju drugi se raduju ,ali svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se. Dobra zabava bit će tako i ovog Sv.Vlaha , kartele su spremne, naranača i jaja uvijek se nađe, Grad i Turistička zajednica pozivaju na tradicionalnu tombulu čiji je čisti prihod namijenjen za dnevni boravak Društva distrofičara invalida cerebralne  i dječje paralize i ostalih invalida Dubrovačko – neretvanske županije.

Pročitajte još

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist