Kultura

Tomislav Fačini i Marco Graziani u završnici Dubrovačkog glazbenog proljeća

Dubrovačko glazbeno proljeće, ciklus od četiri koncerta organiziran od strane Dubrovačkog simfonijskog orkestra, završit će danas koncertom u dubrovačkoj katedrali s početkom u 20 sati.

Orkestrom će ravnati maestro Tomislav Fačini, a kao solist će nastupiti violinist Marco Graziani.  Na programu je Simfonija br. 6 u D duru ‘Jutro’ Josepha Haydna, dok ćemo solista čuti u Koncertu za violinu i orkestar u D duru Johannesa Brahmsa.

Svestranog zagrebačkog dirigenta Tomislava Fačinija dubrovačka publika jako dobro pozna i voli, a imala je priliku čuti i mladog violinista Marca Grazianija koji je u gradu nastupio kako s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, tako i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina, 2010. diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Iste godine postaje i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje od 2016. djeluje kao docent. Koncertni je majstor Zadarskog komornog orkestra od 2011., a od 2012. do 2016. obnašao je funkciju koncertnog majstora orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Solistički, u komornim sastavima i s orkestrima uspješno se predstavio publici u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji. Godine 2009. snimio je svoj drugi nosač zvuka s violončelistom Stjepanom Hauserom. Osvojio je brojne nagrade i priznanja među kojima su državna nagrada ‘Stjepan Šulek’ za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini, godišnje nagrade grada Rijeke za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu, nagrada ‘Papandopulo’, nagrada ‘Judita’ za nastup na Splitskom ljetu te nagrada ‘Ivo Vuljević’.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu Orkestra od 9-14 sati, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane dostupne su isključivo na blagajni Orkestra.

Pročitajte još

ANDRIJA IVANČAN ‘Naše ambicije su velike i ne krijemo ih – želimo biti najbolji ansambl u Hrvatskoj!’

Mia Njavro Banić

‘Lamento i Boogie’, skladba Gordana Tudora posvećena DSO-u i maestru Hutu

Dulist

POSVETA VELIKOM PULITIKI Otvorena dokumentarna izložba ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija