Kultura

U PREPUNOJ KATEDRALI Violinist Marco Graziani zatvorio Dubrovačko glazbeno proljeće

U PREPUNOJ KATEDRALI Violinist Marco Graziani zatvorio Dubrovačko glazbeno proljeće

Dubrovačko glazbeno proljeće, ciklus od četiri koncerta završen je večerašnjim koncertom u prepunoj dubrovačkoj katedrali.

Orkestrom je ravnao maestro Tomislav Fačini, a kao solist je nastupio violinist Marco Graziani.

Dubrovačko glazbeno proljeće organizirano je od strane Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz podršku Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Valamar Riviere, s ciljem obogaćivanja kulturne ponude grada u travnju.

Na programu večerašnjeg koncerta našla se Simfonija br. 6 u D duru „Jutro“ Josepha Haydna, dok je publika imala priliku čuti sjajnog mladog solista Marca Grazianija u Koncertu za violinu i orkestar u D duru Johannesa Brahmsa.
Inače, Marco Graziani violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina, 2010. diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Iste godine postaje i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje od 2016. djeluje kao docent. Koncertni je majstor Zadarskog komornog orkestra od 2011., a od 2012. do 2016. obnašao je funkciju koncertnog majstora orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Solistički, u komornim sastavima i s orkestrima uspješno se predstavio publici u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji. Godine 2009. snimio je svoj drugi nosač zvuka s violončelistom Stjepanom Hauserom. Osvojio je brojne nagrade i priznanja među kojima su državna nagrada „Stjepan Šulek“ za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini, godišnje nagrade grada Rijeke za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu, nagrada „Papandopulo“, nagrada „Judita“ za nastup na Splitskom ljetu te nagrada „Ivo Vuljević“.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist