Žiri je izabrao pobjednike trodnevnog Hrvatskog festivala pekmeza, džema i marmelade među kojima su i domaći proizvođači koji su osvojili 2 srebrne i 2 brončane medalje.
Preko stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, limuna, smokava, višanja, jagoda, šljiva i od čega se sve može samo zamisliti, pa domaćih likera, kolača bilo je izloženo na Stradunu. Ispred crkve Sv. Vlaha Festival pekmeza, džema i marmelade tradicionalno, već petu godinu za redom, obogaćuje turističku ponudu grada Dubrovnika, u organizaciji udruge DEŠA i Dubrovačka naranča, u suradnji sa HGK – Županijskom komorom Dubrovnik.
Festival je tijekom dva izložbena dana, 2. i 3. listopada, privukao veliki broj domaćih i stranih posjetitelja svojom slatkom i šarenom ponudom proizvođača iz cijele Hrvatske. Na Festivalu je izlagalo preko 35 izlagača iz 12 hrvatskih županija, a cilj mu je bio predstavljanje kvalitetnih proizvoda i afirmiranje bogatstva hrvatske baštine. Kulturnu notu Festivalu, dao je KUD „Stjepan Radić“ iz Pridvorja, dok su razigranu notu dala djeca iz OŠ Marina Getaldića i djeca Malog raspjevanog Dubrovnika. Ni ove godine nismo propustili „Guste s palačinkama“, koji su izmamili oduševljenje svih posjetitelja.
Tijekom prvog dana Festivala, 30. rujna, u DEŠI je izvršeno stručno ocjenjivanje izloženih proizvoda. Ocjenjivački sud u sastavu: prof. Nela Nedić Tiban i prof. Tera Mandić sa Prehrambeno – tehnološkog fakulteta iz Osijeka; prof. Branka Levaj i prof. Maja Repajić sa Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta iz Zagreba i profesor kuharstva gosp. Josip Žuvela iz Dubrovnika, stručno je ocijenio 81 uzorak džemova, pekmeza i marmelada.
U više kategorija konkuriralo je 36 džemova, 14 extra džemova, 10 marmelada i 21 pekmez. Komisija je izvršila slijedeći odabir:
KATEGORIJA DŽEM
- Zlatna medalja: OPG Sveto Stipčić, Trogir – za džem od smokava
- Srebrena medalja: DEŠA – Dubrovnik – za džem od dubrovačke ljute naranče
- Srebrena medalja: Seosko gospodarstvo „Duga strana“ , Zaton – za Mediteranski džem
- Brončana medalja: OPG Širanović Babić – Rakov potok – za pečeni džem od šljiva
- Brončana medalja: OPG Matijević, Koločep – za džem od marelica
KATEGORIJA MARMELADA
- Zlatna medalja: OPG Antonija Zelenika, Velika – za marmeladu od šipka
- Zlatna medalja: OPG Antonija Zelenika, Velika – za marmeladu od vinogradarskih
breskvi
- Srebrena medalja: OPG Ana Milković, Slano – za marmeladu od smokava
- Brončana: OPG Luka & Xenia Capor, Čilipi – za marmeladu od latica divlje ruže
EXTRA DŽEM
- Brončana medalja: OPG Veselić Ivan, Topolovac – za extra džem od dunja
- Brončana medalja: OPG Josip i Marica Španjol, Rab – za extra džem od smokava
PEKMEZ
- Zlatna medalja: OPG Antonija Zelenika, Velika – za pekmez od kajsije
- Srebrena medalja: OPG Antonija Zelenika, Velika – za pekmez od šipka
- Srebrena medalja: OPG Antonija Zelenika, Velika – za pekmez od kupina
- Brončana medalja: OPG Veselić Ivan, Topolovac – za pekmez od šljiva
- Brončana medalja: OPG Antonija Zelenika, Velika – za pekmez od drijenka