Koronavirus u Hrvatskoj

TESTIRANJE NA COVID-19 U DUBROVNIKU I DALJE ‘PO ZLATO’ Opravdanje za najveće cijene u Hrvatskoj traži se u – troškovima!

TESTIRANJE NA COVID-19 U DUBROVNIKU I DALJE ‘PO ZLATO’ Opravdanje za najveće cijene u Hrvatskoj traži se u – troškovima!

Iako su još 22. srpnja usvojene nove cijene testiranja na koronavirus na razini Hrvatske, pri čemu je rečeno kako će svi oni koji se žele testirati bez uputnice plaćati skoro tri puta manju cijenu od dotadašnje, u Dubrov­niku nije došlo do promjene cjenika.
Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš, i prije nego je odluka stupila na snagu, rekao je da će se za testira­nje na koronavirus plaćati 501 kuna za dvije ciljne sekvence, a za tri 698 kuna, umjesto dotadašnjih 1506 kuna.
No, za testiranje na COVID-19 Dubrovčani i dalje moraju izdvojiti 1507 kuna, koliko će vas test koštati u Općoj bolnici Dubrovnik, odnosno 2250 kuna ako se testirate u COVID ordinaciji Doma zdravlja Dubrovnik. Naravno, te cijene odnose se na sve one koji se žele testirati bez uputnice, jer HZZOmedicinski indiciranim slu­čajevima pokriva trošak testa te je on za njih besplatan.
Krajem prošlog tjedna, upitali smo OB Dubrovnik jesu li se cijene testiranja smanjile s obzirom da ih je smanjio i HZZO, te kolika je danas cijena testiranja. Stiglo nam je poduže objašnjenje na koji način je formirana tržišna cijena, no ne i koliko ona danas iznosi. Ipak, može se zaključiti kako je cijena ostala nepromijenjena, odnosno 1507 kuna.

Troškovi nabave, prekovremeni rad…
— Tržišna cijena testa formirana je prema troškovima nabave testova, opreme i potrošnog materijala koji su neophodni za navedeno testiranje u OBD. Cijena nabave testova različita je od ustanove do ustanove, a tržišna cijena testa je bitan čimbenik u formi­ranju cijene. Dodatni čimbenici koji formiraju završnu cijenu su troš­kovi nabave zaštitne opreme koja je potrebna pri uzimanju brisa i samom izvođenju testiranja, nabava dodatne opreme zbog povećanja kapaciteta rada i prekovremeni rad djelatnika koji su uključeni u pružanje usluge – naveli su iz Bolnice za DuList.
Nadalje ističu kako su za funkcioni­ranje molekularne dijagnostike COVID- 19 uz djelatnike Odjela za laboratorij­sku dijagnostiku angažirana za rad dva eksperimentalna biologa, medicinsko laboratorijskog inženjera i laborato­rijskog tehničara, obzirom da COVIDlaboratorij radi od ponedjeljka do nedjelje kroz 24 sata.
— Time su povećani troškovi zbog prekovremenih sati osoblja koji su angažirani u testiranju na COVID-19. Također napominjemo da cijena koju plaća HZZOne odgovara stvarnim troš­kovima koje bolnica ima za testiranje na COVID-19, jer je cijena koju plaća HZZOispod cijene koštanja testa na COVID-19. Cijena testiranja prema tre­ćim osobama koju ne plaća HZZOje formirana po tržišnim vrijednostima i ta cijena je dosta manja nego cijene testiranja u ostalim ustanovama na tržištu – zaključili su iz Opće bolnice Dubrovnik.

Bolnica Domu zdravlja naplaćuje 1500 kuna
Budući da Bolnica nije smanjila cijenu testiranja, to isto nije učinio ni Dom zdravlja Dubrovnik, čiji ravna­telj Branko Bazdan napominje kako i OBDubrovnik i HZJZ, budući da se dio briseva šalje i u Zagreb, po brisu njima naplaćju 1500 kuna. Razlika do 2250 kuna odnosi se na troškove Doma zdravlja.
— Dom zdravlja Dubrovnik nije dobio nove (niže) cijene od ustanova s kojima imamo potpisane ugovore o izradi bri­seva, a to su Opća bolnica Dubrovnik i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Njihova cijena po kojoj nama napla­ćuju je i nadalje 1500 kuna. Stoga su i naše cijene ostale iste – rekao je Baz­dan. Napomenuo je i kako Opća bol­nica Dubrovnik ne može analizirati ni sve svoje briseve te služba Sanitetskog prijevoza (određeno Odlukom Stožera CZDNŽ) svakodnevno vozi dio briseva iz Opće bolnice Dubrovnik u kliniku dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Zbog svega toga, rekao je za DuList i ranije, troškovi izrade i dostave analize su znatno povećani te je cijena usklađena s navedenim.
Ipak, nije logično da OBDubrovnik nije smanjila cijene testiranja, pogo­tovo jer se dobar dio briseva analizira u ovoj ustanovi, budući da svi oni testi­rani ujutro istog dana u 16 sati dobiju nalaze, čime su smanjeni i troškovi sla­nja uzorka na analizu u Zagreb.
Zanimljivo je spomenuti i cijene u ostalim Hrvatskim gradovima. U Nastavnom zavodu za javno zdrav­stvo Splitsko-dalmatinske županije cijena testiranja bez uputnice je za 698 kuna, a uz izdavanje nalaza unutar 24 sata 798 kuna. U Varaždinu ćete pla­titi 698 kuna test na koronu, dok Zavod za javno zdravstvo u Zadru testiranje naplaćuje 800 kuna. Cijena usluge testiranja u Zavodu za javno zdravstvo Osiječko-baranjske županije iznosi tisuću kuna za nalaz istog dana te 700 kuna za nalaz u roku od 48 sati.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 4. kolovoza 2020.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist