Grad

Teniski klub za rad sa sportašima s invaliditetom dobio 103.200 kuna. Zašto su se samo oni prijavili?

Teniski klub za rad sa sportašima s invaliditetom dobio 103.200 kuna. Zašto su se samo oni prijavili?

Po okončanju javnog poziva za predlaganje programa u području športa za osobe s invaliditetom, Dubrovački savez športova je utvrdio da se na poziv prijavio Teniski klub Dubrovnik. Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s invaliditetom, a koja u Proračunu Grada Dubrovnika za 2022. iznosi 250.000 kuna, navode u svom priopćenju iz Grada Dubrovnika.

Program javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom dijelom je širih aktivnosti Grada Dubrovnika u području sporta za osobe s invaliditetom. Naime, početkom rujna ove godine Grad Dubrovnik prihvatio je inicijativu udruge ‘Akademija zdravog življenja’ za uključivanje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League. O tome je pisao i DuList, što možete potražiti ovdje.

No, zašto je prijavljen samo Teniski klub Dubrovnik? Za komentar smo zamolili Miha Katičića iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

– Za program Javnih potreba u sportu su se javili samo iz Teniskog kluba Dubrovnik, to je stavka od 250 tisuća kuna koja je navedena. Davamo ‘bigger picture‘ svaki put, priču o kojoj smo pričali i za DuList. Za Special Power League su se javili iz pet kategorija, judo, atletika, plivanje, stolni tenis i nogomet. Dakle, ovo je samo i isključivo za program javnih potreba. Obavljene su konzultacije s klubovima kako bismo ih potakli da se jave u program tijekom 2023. godine, nadamo se da će se javiti i njih više. Zainteresirani su i stolnotenisači, a nadamo se i dalje širiti priču – dodatno je pojasnio Katičić. Upravo on napravio je preliminarne razgovore s pet klubova te će ih i službeno pozvati na sastanak.

– Htjeli bismo ih potaknuti da iskoriste što im je ponuđeno. Priča može samo rasti. Zasadili smo korijen, slikovito rečeno, i može samo rasti. Treba se ‘iskoristiti’ pružena ruka. Pozivamo sve, jer poziv je otvoren, ovo je samo početak realizacije. Novi natječaj je u 2023. godini – zaključio je Katičić.

S druge strane, glavni tajnik Dubrovačkog saveza športova Alen Bošković rekao je da je natječaj za ovu godinu završen 20. rujna. Uz Teniski klub, bili su zainteresirani iz PK Jug-a, no nisu uspjeli zadovoljiti sve uvjete pa će se vjerojatno prijaviti sljedeću godinu.

Također, kako navode iz grada Dubrovnika, sukladno odredbama Pravilnika o mjerilima i kriterijima za vrjednovanje sportskih programa, za program Teniskog kluba Dubrovnik za rad sa sportašima s invaliditetom odobreno je ukupno 103.200 kuna, odnosno po programskim točkama:

– 19.200 kuna za potporu mladim sportašima s invaliditetom,
– 10.000 kuna za sufinanciranje nabave sportskih rekvizita i opreme,
– 60.000 kuna za sufinanciranje stručnog rada sa sportašima s invaliditetom,
– 8.000 kuna za natjecateljski program sportaša s invaliditetom te
– 6.000 kuna kuna za potporu organizaciji domaćih natjecanja.

Inače, u svom priopćenju iz grada Dubrovnika dodali su i to kako, želeći dobiti što širu sliku o potrebama i afinitetima djece s teškoćama s područja grada Dubrovnika za bavljenje sportskim aktivnostima, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo zamolio je predsjednicu udruge ‘Poseban prijatelj’ Dženitu Lazarević da pripremi i objavi anketni upitnik na koji su se mogli javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt.

Anketom se željelo utvrditi zainteresiranost dubrovačke djece koje imaju teškoće u razvoju i njihovih roditelja za bavljenje športom, uzimajući u obzir oblik i karakter oštećenja odnosno teškoće.

Obradom podataka utvrđeni su prioritetni sportovi, koji sublimiraju afinitete djece i roditelja te adekvatnost pojedinog sporta obzirom na karakter teškoće u razvoju.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist