Grad

Teniski klub za rad sa sportašima s invaliditetom dobio 103.200 kuna. Zašto su se samo oni prijavili?

Po okončanju javnog poziva za predlaganje programa u području športa za osobe s invaliditetom, Dubrovački savez športova je utvrdio da se na poziv prijavio Teniski klub Dubrovnik. Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s invaliditetom, a koja u Proračunu Grada Dubrovnika za 2022. iznosi 250.000 kuna, navode u svom priopćenju iz Grada Dubrovnika.

Program javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom dijelom je širih aktivnosti Grada Dubrovnika u području sporta za osobe s invaliditetom. Naime, početkom rujna ove godine Grad Dubrovnik prihvatio je inicijativu udruge ‘Akademija zdravog življenja’ za uključivanje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League. O tome je pisao i DuList, što možete potražiti ovdje.

No, zašto je prijavljen samo Teniski klub Dubrovnik? Za komentar smo zamolili Miha Katičića iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

– Za program Javnih potreba u sportu su se javili samo iz Teniskog kluba Dubrovnik, to je stavka od 250 tisuća kuna koja je navedena. Davamo ‘bigger picture‘ svaki put, priču o kojoj smo pričali i za DuList. Za Special Power League su se javili iz pet kategorija, judo, atletika, plivanje, stolni tenis i nogomet. Dakle, ovo je samo i isključivo za program javnih potreba. Obavljene su konzultacije s klubovima kako bismo ih potakli da se jave u program tijekom 2023. godine, nadamo se da će se javiti i njih više. Zainteresirani su i stolnotenisači, a nadamo se i dalje širiti priču – dodatno je pojasnio Katičić. Upravo on napravio je preliminarne razgovore s pet klubova te će ih i službeno pozvati na sastanak.

– Htjeli bismo ih potaknuti da iskoriste što im je ponuđeno. Priča može samo rasti. Zasadili smo korijen, slikovito rečeno, i može samo rasti. Treba se ‘iskoristiti’ pružena ruka. Pozivamo sve, jer poziv je otvoren, ovo je samo početak realizacije. Novi natječaj je u 2023. godini – zaključio je Katičić.

S druge strane, glavni tajnik Dubrovačkog saveza športova Alen Bošković rekao je da je natječaj za ovu godinu završen 20. rujna. Uz Teniski klub, bili su zainteresirani iz PK Jug-a, no nisu uspjeli zadovoljiti sve uvjete pa će se vjerojatno prijaviti sljedeću godinu.

Također, kako navode iz grada Dubrovnika, sukladno odredbama Pravilnika o mjerilima i kriterijima za vrjednovanje sportskih programa, za program Teniskog kluba Dubrovnik za rad sa sportašima s invaliditetom odobreno je ukupno 103.200 kuna, odnosno po programskim točkama:

– 19.200 kuna za potporu mladim sportašima s invaliditetom,
– 10.000 kuna za sufinanciranje nabave sportskih rekvizita i opreme,
– 60.000 kuna za sufinanciranje stručnog rada sa sportašima s invaliditetom,
– 8.000 kuna za natjecateljski program sportaša s invaliditetom te
– 6.000 kuna kuna za potporu organizaciji domaćih natjecanja.

Inače, u svom priopćenju iz grada Dubrovnika dodali su i to kako, želeći dobiti što širu sliku o potrebama i afinitetima djece s teškoćama s područja grada Dubrovnika za bavljenje sportskim aktivnostima, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo zamolio je predsjednicu udruge ‘Poseban prijatelj’ Dženitu Lazarević da pripremi i objavi anketni upitnik na koji su se mogli javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt.

Anketom se željelo utvrditi zainteresiranost dubrovačke djece koje imaju teškoće u razvoju i njihovih roditelja za bavljenje športom, uzimajući u obzir oblik i karakter oštećenja odnosno teškoće.

Obradom podataka utvrđeni su prioritetni sportovi, koji sublimiraju afinitete djece i roditelja te adekvatnost pojedinog sporta obzirom na karakter teškoće u razvoju.

Pročitajte još

Jelka Tepšić odlikovana Križem Reda za civilne zasluge Kraljevine Španjolske

Dulist

Ovo su najbolji dubrovački doktori!

Dulist

DIVNA AKCIJA DJEČJIH VRTIĆA Uz koncert, prodavat će ukrase za Specijalnu bolnicu Gornja Bistra!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija