GradSport

[SPORTSKI SUPERJUNACI] Sve što niste znali o Special Power League u Dubrovniku

[SPORTSKI SUPERJUNACI] Sve što niste znali o Special Power League u Dubrovniku

Kada je krajem kolovoza Dženita Lazarević iz Udruge ‘Poseban prijatelj’ Dubrovnik objavila online anketu upućenu mamama djece s različitim poteškoćama, znali smo da se iza toga nalazi nešto veliko. Ali koliko impresivno, doznali smo tek nedavno, kada smo se na sastanku našli s njome i Mihom Katičićem, zamjenikom pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo. Tako smo saznali sve detalje o budućim ‘sportskim superjunacima’ – Grad Dubrovnik se uključuje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju! Početni cilj je djecu s teškoćama u razvoju uključiti u razne sportske aktivnosti, potom priču širiti i širiti, kako nam je istaknuo Katičić, poput ‘koncentričnih krugova kada bacite kamen u more’.

Anketa je online do 10. rujna, kada će se dobiti stvarna projekcija zainteresiranosti djece, odnosno roditelja, za ovakve aktivnosti. Već sada, interes je izniman, potvrđuje nam naša sugovornica.

Judo i plivanje
– Trenutno imamo zainteresiranih oko 20-oro djece. Primjetili smo kako je od toga najveći broj djece s autizmom a kod njih najveći postotak je zainteresiran za judo. Ovo nije slučajno, jer upravo borilačke vještine preferiraju roditelji djece s autizmom i ADHD-om, zbog bolje koncentracije, poamćenja, discipline… Kad gledamo aknetu u njenoj ukupnosti, sve je posloženo logično – naglašava nam Dženita Lazarević, dodavši kako se od ostalih teškoća radi uglavnom o djeci s cerebralnom paralizom ili pak s komunikacijskim poteškoćama.

A sportovi koji se ‘nude’ su judo, mali nogomet, plivanje, atletika, stolni tenis…

– U nekim našim klubovima već su uključena djeca s teškoćama, pa je i njima puno lakše dalje raditi. Postoji konavoski projekt ‘Podignimo ljestvicu visoko’ s kojima nam je želja surađivati. Tako ćemo moći vidjeti koji su treneri educirani kako bi priča bila što kvalitetnija. Mada, svi treneri koji su završili trenersku školu imaju potvrdu rada s djecom s teškoćama, što uvelike olakšava priču. Prije je to trenerstvo bilo više iz ljubavi, no uz entuzijazam i angažman u ovom slučaju potrebna je i profesionalnost – naglašava nam Dženita Lazarević. Drugi sport koji je pobudio veliki interes svakako je plivanje, a ‘krivca’ možemo pronaći u Mihu Španji, našem proslavljenom paraolimpijcu.

– Da, naš Miho pozivnica je sam za sebe. Vrlo je inspirativan, a plivanje samo po sebi je zapravo rehabilitacijska aktivnost, jako dobra za one koji boluju od cerebralne paralize, hemipareze, problema s kralježnicom, hipotonusa… – naglašava dalje.

Međutim, s obzirom da bazen nije baš grijan, djeca s teškoćama ne mogu plivati u njemu zbog loše cirkulacije. No, reći će nam Miho Katičić, i to će se promijeniti – mali bazen imat će posebnu dizalicu topline. I to je tek jedna u nizu stvari koja se raid za poboljšanje života osoba s teškoćama, naročito djece, u našem gradu.

Sve ide nabolje
– Zadnjih desetak godina ide sve nabolje. Strategija za osobe s invaliditetom jedna je od najboljih u Hrvatskoj. Osim toga, prva strategija uopće napravljena je baš u Dubrovniku. Imamo i povjerenstvo za osobe s invaliditetom. Priča oko ‘Special Power League’ poklopila se idealno. Dogodila se sinergija a priču je počeo Boris Bošnjak, naš dragi prijatelj iz Splita koji ima dijete s Down sindromom i koji je uključen u Special Power League. Na tu priču nadovezala se Akademija zdravog života koja je poslala službeni poziv Gradu Dubrovniku što smo mi odmah prepoznali kao dobru ideju – naglasit će Katičić. S druge strane, pomno slagana mreža ljudi koju je više od petnaest godina gradila Dženita Lazarević bila je pravo mjesto, istaknut će dalje, za okupiti djecu zainteresiranu za ovu hvalevrijednu inicijativu.

– Dakle, anketa je u tijeku i dobit ćemo uskoro širu sliku izvan ‘Special Power League’. Konačni cilj je što veća integracija što više djece s invaliditetom, njihovo druženje s vršnjacima, socijalizacija i stvaranje okruženja za koje možemo reći kako se u Dubrovniku bitno, bitno popravilo. Nema više primisli diskriminaciji već se čak s posebnim senzibilitetom gledaju djeca s poteškoćama. Djeca su sama senzibilizirana, što je sjajno – naglašava dalje.

– Moram dodati i još jednu izvrsnu vijest, a to je poseban odjel u Dječjim vrtićima Dubrovnik za djecu s posebnim potrebama otvoren neki dan. Uz to, Grad Dubrovnik potiče djecu s teškoćama da se bave sportom, što nije deklarativno već stvarno – naglasit će Dženita Lazarević.

Uža slika jest Special Power League, no šira je svakako, ističe nam Katičić, proširenje na sve segmente društva i aktivnosti za ovu djecu koja nisu, naglasit će, ‘posebna, već dio nas, samo malo drugačiji.’
– Najmanje što možemo učiniti jest izjednačavanje mogućnosti za njih. Ono što uvijek mislimo jest da nikad nije dovoljno i zato nećemo prestati uključivati djecu s poteškoćama u sve segmente društva – zaključuje Miho Katičić. Za kraj, dodajmo još malo informacija o ‘Special Power League’ u našem gradu…
Liga je osnovana 2018. godine, a ubrzo su joj se pridružili Hrvatski nogometni savez, Hrvatski rukometni savez, brojni hrvatski nogometni i rukometni klubovi, kao i udruge koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju. Ambasador joj je hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić, čija zaklada snažno podupire ovaj projekt. Brojne slavne osobe su također uključene, primjerice Vanna, Maya Sar, Neno Belan, Jacques Houdek koji su zajedno stvorili i himnu lige ‘Kao sva djeca’.

Cilj ovog projekta integracija je u društvo djece s teškoćama u razvoju kroz kontinuirano bavljenje sportskim aktivnostima, a dodatna dobrobit poboljšanje motoričkih i kognitivnih kapaciteta te druženje i stvaranje novih prijateljstava kroz igru i sport, neovisno o vrsti i stupnju fizičkih i intelektualnih teškoća.

Ono što je također važno naglasiti je i kako je Grad Dubrovnik je kao prvi grad u Republici Hrvatskoj u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sport osoba s invaliditetom u visini od 250 tisuća kuna i upravo je u tijeku javni poziv za predlaganje programa za ovu godinu. Sjajne vijesti, zar ne? No, najviše od svega veseli kako se Dubrovnik kao senzibiliziran grad u ovom slučaju vodi onom sportskom: Citius, Altius, Fortius.

Bravo!

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist