Aktualno

Tematika “Parade” kosi se s načelima Crkve

Dubrovačka biskupija smatra da za film 'Parada' Srđana Dragojevića ne može ustupiti Dvoranu Visai zbog tematike koja se kosi s načelima Katoličke crkve.

– Ulaz u kino inače je ulaz u Biskupski ordinarijat. Stoga bi stavljanje tog filma na program Dvorane Visia moglo odaslati poruku da Dubrovačka biskupija podržava takav pogled na homoseksualnost, koji je prikazan u filmu. Drugi razlog zbog čega se film neće prikazati u kinu Visia je političke naravi – rekao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, na hitno sazvanoj konferenciji za novinare.

Biskupija je, naime, nakon medijskih napisa o neprikazivanju srbijanskog filma 'Parada' u dvorani Kina Visia, odlučila javnosti iznijeti razloge za takvu odluku.

Naime, biskup Uzinić ističe kako film donosi i pogled na Domovinski rat govoreći o odnosu zaraćenih strana, stavljajući sve pod isti nazivnik. Odnosno film je, rekao je, izjednačio agresora i žrtvu.

– Iza takve poruke koju bi u Dubrovniku koji je pretrpio rat, prenio film, Dubrovačka biskupija ne može stati – naglasio je biskup.

Inače, biskup je tek jutros iz medija saznao za nastali problem, istaknuvši kako u Crkvi vrijedi princip supcidijarnosti prema kojemu biskup ne mora biti upućen u sve stvari koje mogu riješiti njegovi suradnici,
– Stojim iza odluke svojih suradnika – naglasio je biskup Uzinić.

Priznao je kako su do sada prikazivani filmovi koji su odstupali od crkvenih načela, za što u Biskupiji nisu znali, no kako "Parada" zbog odudaranja od stavova Katoličke crkve i drugačijih pogleda na Domovinski rat, neće biti prikazivan.

– Taj film u kinu Dubrovačke biskupije neće biti prikazan, kao ni ostali filmovi sličnog sadržaja – poručio je biskup. 

– Velikom broju filmova je nuđen izbor, a bilo je i nekoliko filmova koji nisu trebali biti prikazani, takav je i jedan film iz ciklusa španjolskih filmova – rekao je Tihomir Oreč član uprave tvtke Benfortuna, koji je također naglasio kako se u filmu  "homoseksualizam prikazan kao izjednačavanje žrtve i agresora na ovom području". Također je dodao kako nisu mogli proći ni neki hrvatski filmovi, o čemu se uopće nije govorilo.

Pročitajte još

FOTO Mališani učili kako se ponašati u opasnim situacijama

Dulist

SPASI ŽIVOT! Crveni križ poziva na akciju darivanja krvi

Dulist

OBIŠLI SMO GRADILIŠTE Na katoličkom dijelu Groblja Dubac više nema mjesta!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija