Aktualno

Tko ima najveće, a tko najniže plaće

Hrvatska prosječna plaća je u tri mjeseca ove godine za 2 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 5 788 kuna, pokazala je analiza podataka prikupljenih putem aplikacije MojaPlaća.hr.

Ona, naime prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj i omogućuje usporedbu s plaćama u regiji, odnosno u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Nastavak je Istraživanja o visini plaća koje portal MojPosao provodi od 2005. godine.

No, osim što je prosječna plaća pala za 2 posto, najslabije plaćene poslove u Hrvatskoj imaju ugostitelji, odnosno radnici u restoranima, kafićima i barovima, te oni koji rade na obradi drveta i proizvodnji namještaja te uslužnim djelatnostima.

Najbolje su plaćeni zaposlenici u leasing tvrtkama te farmaciji, s plaćama 29% odnosno 28% iznad prosjeka. Zadovoljni mogu biti i zaposleni u Telekomunikacijama s plaćama koje su 27% veće od prosjeka te Informacijskim tehnologijama (IT-u) s plaćama 24% većim od prosjeka.

Razlika u plaćama muškaraca i žena ove se godine smanjila tako da muškarci trenutno imaju u prosjeku 13% višu plaću od žena, dok je u 2011. ta razlika iznosila 18%.

Uz rukovodeće pozicije, u 2012. su najbolje plaćeni interni revizori čije su plaće 70% više od prosjeka. Iza njih slijede liječnici s plaćama 61% višim od prosjeka te savjetnici u IT-u s 60% višim plaćama.
A najlošije plaćeno zanimanje je krojač s prosječnom plaćom koja je čak 50% niža od prosječne te zaštitar s 43% nižom plaćom od prosjeka. 
 

Pročitajte još

Srijeda je dan za DuList!

Dulist

POSJETILI SMO CVIJETA, JELENU, ANALUCIJU, NIKA, LUKU I BARTOLA Konavoska obitelj Đuka diše za Hajduka

Leona Rašica

NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM Velike gužve kroz Župu, Brgat, Grad…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija