Aktualno

Izveden prvi zahvat na anaurizmi u Dubrovniku

Prvi put u povijesti Opće bolnice Dubrovnik 8. ožujka je izvedena neurološka operacija anaurizme glave, službeno je na konferenciji za medije potvrdio ravnatelj bolnice Branko Bazdan.

– Tom zahtjevnom operacijom neurokirurgija je definitivno pustila korijene, a put do tog čina bio je prilično dug, s usponima i padovima – kazao je ravnatelj Bazdan, posebno zahvalivši nizu specijalista koji su pomogli da neurokirurgija stekne današnji status. Istaknuo je kako je OB Dubrovnik angažirala i jednu specijalizanticu neurokirurgije iz Dubrovnika, što je također dio zamišljenog plana.

Zahvat je izveden na 75-godišnjoj pacijentici iz Dubrovnika i trajao je 45 minuta. Ravnatelj je čestitao timu docenta Lupreta, ali i ostalom osoblju na velikom dostignuću.

Šef odjela kirurgije doc.dr.sc. Marko Margaritoni istaknuo je kako je neurokirurgija godinama bila osnovna briga kirurškog odjela, ali je prije dvije godina omogućio prostor i nabavila oprema za potrebe neurokirurgije.

– Zahvaljujući iskustvu i ugledu docenta Lupreta počeli smo raditi na endokranijskim zahvatima, ne samo hitnim neurotraumatološkim slučajevima, već i onim preventivnim. Zahvat na cerebralno-vaskularnoj anaurizme je vrhunac u dosadašnjem razvoju, ali tu nećemo stati – istaknuo je Margaritoni. Najavio je prvi poslijediplomski tečaj 14. travnja na temu neurokirirgije za liječnike primarnog kontakta.

Šef odjela anestezije dr.Srećko Ljubičić ukazao je na javnozdravstvene podatke, prema kojima je u 2010. godini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji preminulo 1294 osobe, a prema strukturi je čak 14% umrlo zbog cerebrovaskularnih bolesti, bolesti krvnih žila mozga, 1% zbog tumora na mozgu, a 0,8% zbog ozljeda na mozgu.

– Podaci pokazuju kako su česti uzroci smrtnosti u našoj Županiji stanja koja zahtjevaju neurokirurški tretman i ova uprava je na pravom putu i opravdano razvoj neurokirurgije postavlja u prioritete – kazao je dr. Ljubičić, dodavši kako su dosadašnja iskustva vezana najčešće za hitne slučajeve, pa je za ovakve preventivne zahvate uspostavljena suradnja s KBC Rebro, pogotovo s klinikom za anesteziju.

– Posebno zahvaljujem ravnatelju Branku Bazdanu i zamjeniku ravnatelja Branku Johnu što su pomogli u rješavanju kadrovskih i drugih problema na odjelu anestezije koje smo naslijedili od ranijih uprava, a koji su se dogodili ili zbog određenih propusta ili nekih loših poteza u našoj bolnici – kazao je dr. Ljubičić.

Šef odsjeka neurokirurgije doc.dr.sc. Velimir Lupret kako je neurokirurški tim organiziran u kratkom roku s ciljem da se promjeni slika da neurokirurški zahvati ovise o čovjeku, a ne tehnologiji.

– Ako ste stručni i kadrovski ekipirani, onda i sa skromnim sredstvima možete napraviti puno. Samo anaurizmu sam operirao na tisuću i pol pacijenata, a ostalih mikrokirurških zahvata oko sedam tisuća. Nije jednostavno započeti ovakav projekt, ali uz pomoć ravnatelja i odjela anestezije trenutno možemo pokriti 90% potreba – istaknuo je docent Lupret te najavio provođenje kompletnog programa tumora mozga i ostalih cerebrovaskularnih zahvata.

– Cilj je doći pacijentu, a ne obrnuto. Kad imate ovakvu mogućnost u Dubrovniku, onda ostajete u kontaktu sa svakodnevnim životom u svom gradu – naglasio je značaj pothvata za građane Dubrovnika docent Lupret.

Pročitajte još

NAJAVA RADOVA Tko je u petak bez struje?

Dulist

PRED VRATIMA JE PROMJENA VREMENA Za vikend pripremite ombrele

Dulist

Dubrovčanin Đuro Sessa na čelu Europske udruge sudaca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija