Zanimljivosti

TAMNA STRANA BLAGDANA Kako pobijediti depresiju i usamljenost?

TAMNA STRANA BLAGDANA Kako pobijediti depresiju i usamljenost?

Tijekom božićnih blagdana, koji bi trebali biti najmirnije i najsretnije razdoblje u godini, sve je veći broj onih koji upravo tada osjećaju nemir, usamljenost i tjeskobu, piše portal Alternativa za Vas.

Mnogima božićno vrijeme izaziva traume, nezadovoljstvo, anksioznost… A depesija je sve prisutnija i među mladima, navode. Zato su zapisali i neke savjete za sretniji i mirniji Božić.

Odbacite ideju o ‘savršenom’ Božiću
Ako ste frustrirani i tjeskobni te se osjećate još usamljenije dok pratite božićne sadržaje na TV-u, internetu, društvenim mrežama, zašto ih jednostavno ne isključite? A ako neke od sadržaja i ne možete izbjeći, nemojte im pridavati važnost. Budući da vam mediji i okolina ne nude stvarnu sliku Božića, u startu odbacite potrebu da vaš Božić bude ‘idealan’. Svjesno se udaljite od blagdanske ‘histerije’ i radije se posvetite nečem drugom, što smatrate korisnim, ili jednostavno izađite u šetnju, na svježi zrak.

Prisjetite se istinskog duha Božića
Prejedanje, pretjerana konzumacija alkohola, kupnja skupih darova mjesecima unaprijed, pretjerana kićenost gradskih trgova i domova… Sve to što smo prihvatili kao sastavni dio blagdanskog ‘ozračja’ zapravo nas je miljama udaljilo od istinskog duha Božića. Duh Božića možemo osjetiti samo u tišini svog srca, kojemu ne trebaju ni bogata trpeza, ni skupi darovi, ni tisuće lampica. Ono će biti savršeno zadovoljno skromnim i jednostavnim obrokom, a neće ga zadovoljiti ni darovi, osobito ako nisu darovani od srca. Sjetite se da je i sam Isus propovijedao skromnost i jednostavnost. Stoga, jedino kroz jednostavnost, odnosno kroz odbacivanje svega nepotrebnog i suvišnog, možete postići unutarnji mir i osjetiti istinsku radost Božića. Kada u vaše srce uđe trajni mir, nestat će i vaša usamljenost i tjeskoba, neovisno o tome provodite li Božić sami ili s obitelji.

Odbacite sva očekivanja i provedite blagdane na svoj način
Odbacite sva očekivanja koja inače imate u vrijeme Božića jer vas to vodi u razočaranje, a onda i u tjeskobu i depresiju. Ne očekujte ništa ni od sebe ni od drugih. Umjesto da se priklanjate komercijaliziranoj slici Božića, zauzmite vlastiti stav i odlučite Božić provesti onako kako vi želite. Činite ono što vas istinski veseli i budite svoji. ‘Zavrtite’ svoj božićni film. Shvatite da ste sami krojač svoje sreće i da je Božić baš onakav kako ste ga vi zamislili, a ne kako ga prezentiraju božićne reklame.

Naučite kako biti sami, a da se ne osjećate usamljeno
Svatko od nas želi pobjeći od osjećaja usamljenosti zaboravljajući pritom da se sami rađamo i da sami i umiremo. I što više od svoje usamljenosti želimo pobjeći, to ona postaje jača prateći nas u stopu. No dobra je vijest ta da čovjek može biti sam, a da se pritom ne osjeća nimalo usamljeno. Sjetite se koliko ste se puta osjećali usamljeno među ljudima, čak i s članovima obitelji, a koliko ste puta u samoći osjećali ispunjenost i radost. Veliki indijski duhovni učitelj Osho kaže kako je samoća naše najveće postignuće. Zašto svoju usamljenost ne biste pretvorili u samoću? Umjesto da bježite od nje tako što ćete neprestano tražiti društvo drugih ljudi, makar se s njima i ne osjećali ugodno, prigrlite svoju usamljenost i zakoračite u njezinu tamu. S vremenom će se usamljenost početi pretvarati u samoću, a vi se više nećete osjećati izdvojeno, nego ćete u srcu znati da ste dio veće i smislene cjeline univerzuma. Tada će nestati i tragovi tjeskobe i depresije.

Još nekoliko savjeta
Pješačite na svježem zraku – to je lijek protiv anksioznosti.
Priuštite si dovoljno sna jer umor može pogoršati tjeskobu i depresiju.
Prihvatite svaki osjećaj koji se u vama javi – imate potpuno pravo biti tužni čak i na Božić, osobito ako ste izgubili nekog voljenog.
Imate li neku jako dragu osobu koja nije u blizini, nazovite je i razgovarajte s njom na Božić – to će vam sigurno uljepšati dan.
Ako osjećate da biste rado pomagali drugima, volontirajte – to će vam pomoći shvatiti da nikad niste sami, ostvariti nova poznanstva i zbližiti s nekim novim ljudima.

Pročitajte još

PREKRASNO Sunce obasjalo Grad i izmamilo brojne kupače

Dulist

Tuna bar Pelješac objavio video: Velika bijela. Vanjska strana Mljeta!

Dulist

SPOJ TRADICIONALNOG I MODERNOG Sastav Kries nastupa u Lazaretima!

Dulist