Županija

TAKE IT SLOW U Kneževom dvoru u Stonu predstavljen Prezentacijski centar ‘Dvor’

dunea ston prezentacijski centar2

U Kneževom dvoru u Stonu je u petak navečer održano predstavljanje prezentacijskog centra „Dvor“ (Faza 1), koji je uređen u sklopu Interreg projekta Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj (TAKE IT SLOW).

Također, tom prigodom je u ovom multimedijalnom prostoru, koji je namijenjen raznim aktivnostima lokalne zajednice, otvorena izložba Likovne kolonije Komarda Art Park, održane tijekom Festivala soli, a u suradnji s Domom Marina Držića. Ravnatelj DMD Nikša Matić izrazio je zadovoljstvo što je nova multumedijalna dvorana domaćin izložbe: „Ovo su radovi nastali na trećem izdanju istoimene likovne kolonije. I prethodne dvije izložbe bile su postavljene u istom ovom prostoru, ali ovogodišnja je ipak posebna jer se uklopila u dvoranu koja je doživjela svojevrsnu „renesansu“. Novouređena multimedijalna dvorana zacijelo će biti u službi mnogih budućih kulturnih sadržaja Stona i Pelješca, no prvi se pamte pa mi dozvolite da navedem imena 12 umjetnika iz Dubrovnika i Pelješca čiji radovi su predstavljeni na izložbi: Anamarija Bezek, Aida Hebib Raguž, Rajna Inić, Klara Knego, Iris Lobaš Kukavičić, Ivana Miloglav, Ivan Perak, Miranda Rako Kuzmanić, Jasmina Runje, Tonko Smokvina, Josipa Vlašić i Sandra Vuletić. Kustosica izložbe i autorica predgovora kataloga je Valerija Jurjević“, kazao je Matić.

Nakon što je glavni projektant Marko Barišić predstavio sam projekt, a posebice zanimljivosti koje nudi prezentacijski centar, nazočnima se obratila Melanija Milić, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, koja je projekt TAKE IT SLOW i pripremila.

„Ovaj je projekt samo jedan od mnogih koji pokazuje naš napor da unaprijedimo turizam i kulturno naslijeđe naše županije. Dubrovačko-neretvanska županija bila je vodeći partner od čak 12 partnera iz Hrvatske i Italije, ukupna vrijednost projekta je bila više od 3,7 milijuna eura, DNŽ je imala na raspolaganju milijun eura, a fokus projekta je upravo bio Knežev dvor. Prezentacijski centar u kojem se sada nalazimo uređen je kao 1. faza projekta“, kazala je ravnateljica Milić. Dodala je i kako je u protekle tri godine kroz programe prekogranične suradnje Italija – Hrvatska ugovoreno osam strateških projekata vrijednosti gotovo pet milijuna eura, zbog čega je taj program za nas ključni instrument za poticanje regionalnog razvoja, ali i jačanje odnosa Hrvatske i Italije. „U sljedećem razdoblju očekujemo otvaranje novog Poziva za prijavu projekata te ćemo i dalje nastaviti ulagati u očuvanje i promociju našeg prekrasnog kraja“, zaključila je ravnateljica Regionalne agencije DUNEA.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica zahvalio je svima koji su radili na ovome projektu i doprinijeli da je Ston dobio još jedan reprezentativni prostor. „Velika hvala Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Razvojnoj agenciji DUNEA, jer zajednički smo ostvarili lijep projekt. Mi na Pelješcu jako dobro znamo koje je naše bogatstvo i koje su naše prednosti i to znamo i sačuvati, ali i prezentirati. No, naši gosti su oni kojima moramo predstaviti ono najbolje što imamo, a vjerujem da će ovaj multimedijalni prostor koji omogućuje upoznavanje sa Stonom i Pelješcem tome doprinijeti. Želim vam svima da se večeras ovdje ugodno osjećate i da da ovaj prostor bude mjesto susreta i u potpunosti ispuni svoju namjenu“, kazao je načelnik Stona.

Župan Nikola Dobroslavić pohvalio je sve uključene u provedbu ovog projekta, rekavši kako je ovaj prezentacijski centar izvrsno mjesto za dodatnu promociju peljeških ljepota. „Ovaj i svi ovakvi projekti nama su od velikog značaja jer značajno doprinose razvoju lokalne zajednice, turizma i gospodarstva u cjelini. Osim što, uz pomoć EU sredstava, uspješno provodimo brojne infrastrukturne projekte, i projekti poput ovog su nam izrazito značajni jer čuvaju našu kulturu, čuvaju našu baštinu, pospješuju

razvoj turizma. No, nakon Pelješkog mosta, Pelješac još očekuje i izgradnja brze pelješke ceste, koja je ključna za razvoj ovoga kraja, a tu su i projekti lučke infrastrukture. Još jednom čestitam svima uključenima u ovaj projekt, jer revitalizirali ste jedan vrijedan prostor i vjerujem da će on u budućnosti biti nezaobilazno mjesto svih posjetitelja Stona, ali i mjesto koje će pružiti brojne mogućnosti aktivnostima koje ćete provoditi.“, rekao je župan.

Upravo u svrhu kvalitetnijeg upravljanja prostorom, u sklopu svečanosti župan Nikola Dobroslavić, načelnik Općine Ston Vedran Antunica i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić potpisali su Dodatak Sporazumu o suradnji na projektu uspostave Interpretacijskog centra mediteranske baštine, kojim je Županija ovaj prostor prepustila Općini Ston na upravljanje i korištenje.

OSNIVANJE NOVOG LAG A DUNEA i Ministarstvo poljoprivrede organizirali radionicu

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist