Aktualno

SVIJET PROMATRAO TRAGEDIJU SKŠTENIH RUKU Knjiga Berte Dragičević o najtežim trenucima u novijoj povijesti Dubrovnika

SVIJET PROMATRAO TRAGEDIJU SKŠTENIH RUKU Knjiga Berte Dragičević o najtežim trenucima u novijoj povijesti Dubrovnika

Knjigom ‘Fragmenti sjećanja na dubrovačku ratnu 1991.‘ Berta Dragičević evocira sjećanja na najtežu godinu u novijoj povijesti Dubrovnika, kad su u ‘specijalnoj vojnoj operaciji‘ Jugoslavenske armije, srpskih i crnogorskih agresora, ubijeni mnogi civili – piše za Nacional Željko Žutelija.

Kolumnist navodi da je knjiga ‘Fragmenti sjećanja na dubrovačku na ratnu 1991.“ (Naklada Durieux, 2023.)’ dragocjeno povijesno svjedočanstvo, da bi se trebala rabiti kao udžbenik povijesti za mlađe naraštaje, te da je podsjetnik na sve što je prethodilo današnjem životu u slobodnoj državi.

Dok je svijet licemjerno “izražavao zabrinutost događajima u Jugoslaviji”, tragediju je promatrao skrštenih ruku, a Dubrovnik je bio prepušten samome sebi.

Knjiga Berte Dragičević posvećena je svima koji su branili Dubrovnik. Od 1971. do 1991. radila je kao izvršna tajnica Interuniverzitetskog centra (IUC) u Dubrovniku, a u rujnu 1991. stavila se na raspolaganje Općini Dubrovnik kao koordinatorica Službe informiranja i veza u Kriznom štabu. Tri mjeseca poslije imenovana je koordinatoricom Službe za odnosu s javnošću. Riječi i dopisi upućeni na tisuće adresa širom svijeta bili su jedino oružje kojim se Dubrovnik mogao braniti u jesen 1991.

Novinarka Iva Dedo potaknula je Bertu da se vrati u traumatično razdoblje svog života i sačuvanu dokumentaciju pretvori u knjigu sjećanja. Berta podsjeća na ljude utkane u temelje ove države čija imena u rastućoj kulturi zaborava pomalo blijede, potisnuta novim događanjima, osobito agresijom na Ukrajinu koja je ponavljanje povijesti Dubrovnika i Vukovara.

Pročitajte što je još Žitelja napisao OVDJE.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist