Županija

SVEČANA SJEDNICA UZ DAN ŽUPANIJE ‘Ovo desetljeće donosi nam nezapamćeni razvojni iskorak’

SVEČANA SJEDNICA UZ DAN ŽUPANIJE 'Ovo desetljeće donosi nam nezapamćeni razvojni iskorak'

Svečana sjednica Županijske skupštine održana je ove srijede u Kazalištu Marina Držića, a povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika županije. Sjednici su, među ostalim, nazočili premijer Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Sabora saborski zastupnik Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo, državni tajnik za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić, gradonačelnik Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, izaslanik dubrovačkog biskupa generalni vikar don Ivica Pervan, gradonačelnici i načelnici gradova i općina u županiji, županijski pročelnici, vijećnici Županijske skupštine te ostali predstavnici društvenog i vjerskog života županije.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako mu je zadovoljstvo ove godine Dan županije slaviti uživo nakon dvije godine pandemije.

-Zahvaljujem još jednom svima koji su pridonijeli dosadašnjem uspjšnom nošenju s pandemijom zdravstvenom osoblju, Vladi, stožerima, operativnim snagama kao i građanima koji su se u velikoj većini pridržavali mjera. Dan županije započeli smo polaganjem vijenaca poginulim braniteljima. Da nije bilo branitelja, danas bismo morali šutjeti na laži da su hrvatski i dubrovački književnici tuđi, da nismo ono što jesmo, da ovaj biser Dubrovnika nije naš, nego tuđi. Zbog toga smo u Deklaraciji jasno rekli kako svojatanje naše baštine smatramo puzajućim velikosprskim projektom. Također smo rekli da gradnja Zračne luke Trebinje poviše izvorišta Omble ugrožava našu županiju. Što imamo mi od toliko duge piste? Naš put utrli su naši branitelji pod vodstvom Franja Tuđmana. Gradimo županiju čvrsto povezanu s maticom zemljom, prometno povezanu i geostrateški sigurnu. Ovaj dan županije u znaku je teritorijalnog spajanja Hrvatske. Završen je Pelješki most, najvažniji hrvatski geostrateški projekt. On je rezultat rada ove županije, ali i volje i znanja Vlade Andreja Plenkovića. Uskoro kreću i ostali projekti poput brze ceste do Zračne luke i autoceste. Ova će županija i dalje biti vjerodostojan sugovornik hrvatskoj Vladi i partnerima. Neka cvjeta ova županija pod zagovorom svetog Leopolda Bogdana Mandića – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Gradonačelnik Dubrovnika i saborski zastupnik Mato Franković naglasio je kako kao ‘političari od građana traže povjerenje kako bi upravljali sustavom i radili na ispunjavanju potreba građana te štitili interese domovine.

-Kao upravitelji težimo rezultatima, kad se nečiji rad pretvori u projekte koje osjeća svaki pojedinac onda sve ima smisla. Upravljanje je bilo posebno izazovno u proteklom razdoblju. Osigurali smo funkcionalnost sustava bez da smo ikome išta oduzeli. Volim vjerovati da ćemo kao društvo, ali i pojedinci u povratku na staro iz pandemije ipak izaći bolji nego što smo bili jučer. Lijepo je kad uspješan grad prati uspješna županija. Razvijamo zajedno nadstandard u zdravstvu. Grad će medicinskom osoblju donirati zemljište na Pobrežju s plaćenim komunalnim doprinosom i građevinskom dozvolom. Župane, treba vam čestitati na pokretanju Centra za gospodarenje otpadom. Kada govorimo o suradnji grada i županije, razveselila nas je vijest da je nedavno ishodovana dozvola za Vilu Čingriju. U suradnji sa županijom i Turističkom i ugostiteljskom školom Vila će se razvijati kao Regionalni centar kompetentnosti te generirati izvrsnost koju grad zaslužuje – rekao je Franković.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako mu je drago da ponovno u Dubrovniku, središtu Dubrovačko-neretvanske županije ima prigodu evocirati napredak ove županije. U svom govoru osvrnuo se na razdoblje 2016. godine, kada je došao na čelo Vlade RH i kad je uočio prazninu nestrukturirane suradnje između Vlade i županija.
-Odlučio sam to odmah popraviti te smo ustanovili redoviti dijalog Vlade, svih ministara i svih županija, gradova i općina. To je promijenilo sve i ubrzalo razvojne projekte, ravnomjerniji razvoj Hrvatske te prepoznavanja prioriteta – rekao je Plenković.
Također je istaknuo kako je u drugom planu bilo i pitanje fiskalne te funkcionalne decentralizacije. I to se, rekao je, promijenilo davanjem više sredstava jedinicama lokalne samouprave.
-Pokazali smo da sinergija i u pogledu fiskalne decentralizacije funkcionira – rekao je te napomenuo kako su županije osnažene i prenošenjem dijela ovlast.
U konačnici, dodao je, tu su zajednički projekti. U našoj županiji pet je temeljnih velikih projekata financiranih EU sredstvima: Pelješki most s pristupnim cestama, Zračna luka Dubrovnik, Aglomeracija Dubrovnik i Aglomeracija Metković te Centar za gospodarenje otpadom.
-Ti projekti nose većinu investicija europskim sredstvima, ali su i dio šireg mozaika brojnih projekata koji unaprjeđuju kvalitetu života građana – rekao je te istaknuo da dobijemo cjelovitu sliku razvoja Hrvatske kad tim projektima dodamo i one nacionalne i lokalne razine, javnih poduzeća i privatnih ulaganja.
-Ovo je četvrto desetljeće hrvatske slobode i demokracije za koju su zaslužni hrvatski branitelji. Ovo desetljeće će nam donijeti nezapamćeni razvojni iskorak – rekao je među ostalim premijer.
Za kraj se dotaknuo i turizma te istaknuo kako se nada da nas dosadašnji brojevi mogu uputiti na zaključak da će 2022. godina biti podosta bolja nego 2021. te da ćemo se uskoro vratiti na rekordne brojeve iz 2019.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist