Aktualno

Sve je više slučajeva mononukleoze, evo kako prepoznati simptome

Broj oboljelih od mononukleoze dva mjeseca prije kraja 2023. dvostruko je veći nego cijele prošle godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), lani je prijavljeno 515 oboljelih od infektivne mononukleoze, a do studenog ove godine zabilježeno ih je 1030.

-Ne bih posebno apostrofirao taj porast kao zabrinjavajući. Nije to ništa dramatično. U posljednja dva mjeseca preko naše dječje ambulante prijavljeno je preko 250 slučajeva mononukleoze. U dnevnoj bolnici liječeno ih je 32 – to su oni koji se prijave zbog dehidracije i sličnih stanja – a samo u jednom slučaju došlo je do hospitalizacije –  kaže izv. prof. dr. sc. Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević za tportal. 

Mononukleoza je, kako kaže, bolest mladih te zahvaća zapravo puno veći broj ljudi nego što brojke pokazuju. Iako se može javiti u svim dobnim skupinama, infektivna mononukleoza bolest je koja se najčešće preboli u dječjoj dobi.

-Oko 90 posto djece do pete godine već ima razvijena protutijela, što znači da su bili u kontaktu s Epstein-Barr virusom, koji uzrokuje ovu bolest u najvećem broju slučajeva. Ostalih deset posto, koji nisu bili u kontaktu s ovim virusom, razbolijeva se poslije, u pubertetu i adolescenciji, objašnjava ovaj liječnik.

U dječjoj dobi klinička slika nije tipična, pa se mononukleoza manifestira kao obična prehlada, hunjavica i/ili povišena temperatura, kao i bilo kakva druga virusna infekcija. U pubertetskoj dobi ona postaje tipična.

Tipični simptomi su povišena tjelesna temperatura, upala krajnika, upala grla, povećani limfni čvorovi, a kod oboljelih su nerijetko povećane i jetra i slezena. Što se pak tiče krvnih nalaza koji sugeriraju da je riječ o ovoj bolesti, to su povišene vrijednosti leukocita, limfocita, atipičnih limfocita, a najveći broj pacijenata ima i povišene vrijednosti jetrenih aminotransferaza (ALT i AST). Vrijeme inkubacije može trajati i do dva mjeseca od kontakta, a virus se može prenositi i do godinu i pol jer se dugo zadržava u sekretu. Prenosi se kapljičnim putem, najčešće ljubljenjem, zbog čega se često ta bolest i naziva ‘bolest poljupca’. Pored toga, može se prenijeti rukama te predmetima na kojima se nalazi zaražena slina. Zbog toga se onima koji imaju manju djecu savjetuje redovito pranje igračaka.

 

Foto Ilustracija/Flickr 

 

Pročitajte još

Ivica Ban: Osim starih kleveti i laži, što nam gradski HDZ može reći o ovome

Dulist

[FOTO] Adventska atmosfera uz Bosutske bećare na Vojnoviću

Dulist

MORH RASPISAO NATJEČAJ Primaju kandidate za vojnike/mornare i u Orebiću

Dulist