Hrvatska

Sve države članice EU složile se da je Hrvatska spremna za Schengen!

Ministri unutarnjih poslova Europske unije su se složili s ocjenom Europske komisije da je Hrvatska spremna za ulazak u Schengen. Potvrdio je to u Bruxellesu ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, piše Jutarnji.

-Nakon što je to ranije učinila Europska komisija sada je i politička razina, sve države članice jednoglasno, potvrdile da je Hrvatska ispunila sve obveze iz pravne stečevine vezane za Schengensku zonu. Vrlo smo zadovoljni zbog toga. Iza toga postoji veliki rad kojeg smo uložili u proteklih nekoliko godina, rekao je Božinović.

Božinović je rekao da je ovo političko zeleno svijetlo da se krene u postupak ulaska Hrvatske u Schengen. Prije toga se treba održati i rasprava i glasanje u Europskom parlamentu. Božinović je rekao da je optimističan da će se dinamika održati tijekom francuskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. siječnja. On vjeruje da će se u tom razdoblju okončati i postupak u Europskom parlamentu.

Na upit koliko je bilo teško postići potreban konsenzus u Vijeću u okolnostima izbjegličke krize i izvještaja o zlostavljanju migranata na granicama prema BiH, Božinović je rekao kako je učinjen ogroman posao na terenu, ali i kroz diplomatske aktivnosti od Haaga do Helsinkija, Pariza, Rima i drugih europskih glavnih gradova.

Pročitajte još

[PRVI DAN 2023.] Minimalni iznos kojeg ćete moći podići s bankomata je deset eura

Dulist

Još jedna namirnica povlači se zbog neoznačenog alergena E220 – sumporovog dioksida

Dulist

[ZABILJEŽEN RAST] Krajem srpnja gotovo 110 tisuća nezaposlenih osoba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija