Hrvatska

Kostopeč o kapsuli za eutanaziju: Ne bih to proveo. Dovoljno su teške odluke prilikom reanimacije

Kostopeč o kapsuli za eutanaziju: Ne bih to proveo. Dovoljno su teške odluke prilikom reanimacije

Švicarska je legalizirala novi način umiranja potpomognutim samoubojstvom. Riječ je o kapsuli za eutanaziju u kojoj se osoba može bezbolno i samostalno ubiti za manje od minute. Sarco – skraćeno od sarkofag – moderna kapsula za samoubojstvo, to jest eutanaziju Australca, doktora Philipa Nitschkea, zagovaratelja eutanazije kojeg su prozvali i neugodnim nadimkom ‘doktor smrt’.

-Bio sam uključen kao doktor prilikom donošenja prvog zakona u Australiji želeći pomoći ljudima s terminalnim bolestima da umru. Pomislio sam da bih im mogao jednostavno ubrizgati smrtonosnu injekciju, ali radije bih da postoji stroj tako da oni sami mogu pritisnuti gumb – objasnio je Nitschke. Zato je izumio stroj kojim osoba može upravljati čak i samo treptajem, ako je osoba u takvom stanju. Pritiskom na tipku kapsula se ispunjava dušikom koji smanjuje razinu kisika ispod kritične, osoba umire za manje od minutu potpuno bezbolno. Ako se putem predomisli, postoji nekoliko načina za prekinuti postupak.

-Omogućiti ljudima kontrolu zaista je bio moj cilj i misija jako dugo vremena – rekao je.

Ni s takvim strojem abdominalni kirurg doktor Pavo Kostopeč ne bi, kaže, proveo eutanaziju. Dovoljno su teške, ističe, već i odluke prilikom reanimacije.

-Načina bezbolnih ima puno. Tehničkih izvedbi ima puno koje bi bile neinvazivne ili potpuno nenasilne. Međutim, ovdje nije pitanje tehničke izvedbe nego je pitanje općedruštvenog stava i norme – objasnio je Kostopeč.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist