Zanimljivosti

Svaki treći Hrvat uživa u dimu cigareta

Cigare, puna pepeljara

S ciljem suzbijanja pušenja kao glavnog čimbenika rizika za nastanak niza bolesti, koje su uzrok prijevremenog umiranja, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 31. svibnja Svjetskim danom nepušenja.

Svake godine taj dan je širom svijeta posvećen različitim preventivnim aktivnostima.

Prema ovotjednim objavljenim podacima, puši svaki treći odrasli Hrvat (27,4 posto odraslih osoba), a procjenjuje se da od bolesti povezanih s duhanskim dimom godišnje umire više od 9000 ljudi, a prema podacima međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju mladih koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, među učenicima prvih razreda srednje škole svakodnevno puši 21 posto dječaka i 19 posto  djevojčica.

Šokantni su to podaci koje je, na temelju istraživanja koje je proveo HZJZ, iznio ministar zdravlja Rajko Ostojić na konferenciji za medije. Ostojić je naglasio i da je nužno uvesti zdravstveni odgoj kako bi se djecu educiralo o štetnosti duhanskog dima, ali i posljedicama njegova dugotrajnog udisanja.

Dodao je i da se, što se tiče prodaje duhanskih proizvoda mladima, intenzivno radi na smanjenju neizravne prodaje cigareta, dakle one putem automata. Što se povišenja cijene cigareta tiče, ministar je rekao da će ona moći utjecati na smanjenje broja pušača jer ako je proizvod skuplji, postaje nedostupniji.

Inače ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije u povodu Svjetskog dana nepušenja usmjerena je suprotstavljanju duhanskoj industriji u njenoj namjeri da se onemogući primjena Okvirne konvencije o nadzoru nad duhanom.

Pročitajte još

Čak 60 natjecatelja na Prvenstvu upravljanih jedrilica Dragon Force 65!

Dulist

ĐURO LUBURA ‘Kad mobitel dođe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke’

Dulist

Pričaonica i radionica ‘Kako je sveti Vlaho postao zaštitnik Dubrovnika’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija