Koronavirus u Hrvatskoj

Sutra započinje cijepljenje u našoj županiji, prvi na redu zdravstveni djelatnici

Cijepljenje

U ponedjeljak, 28. prosinca započinje cijepljenje protiv koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, potvrđeno je iz OB Dubrovnik. Početak je, naime, s nedjelje pomaknut uslijed promjene termina isporuke cjepiva. Prve doze u dubrovačkoj bolnici u 8.45 sati primit će zdravstveni djelatnici te nam je za sad ukupno na raspolaganju tek 175 doza cjepiva. To je DuListu potvrdio Miljenko Ljubić, dr. med., spec. epidemiologije, voditelj Odjela za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.
– Nažalost, od prethodno predviđenog broja doza cjepiva koji su spominjani da će dobiti naša županija, kao i Hrvatska, taj je broj sada manji. U Hrvatsku stiže 9750, a u našu županiju samo 175 doza cjepiva. U prvoj turi s ovim cjepivom, iako je mali broj doza, trebali bismo početi s cijepljenjem zdravstvenih djelatnika te osoblja i štićenika u domovima za starije i nemoćne osobe – rekao je Ljubić. Konkretno istaknuo je i kako će u ponedjeljak Zavod za javno zdravstvo DNŽ početi s distribucijom cjepiva zdravstvenim ustanovama i domovima za starije i nemoćne osobe.
Podsjetimo, štićenica doma za starije Branka Aničić (81) na zagrebačkoj Trešnjevci prva je osoba koja se u Hrvatskoj u nedjelju cijepila protiv koronavirusa.
I širom Europe danas su zdravstveni djelatnici i pripadnici najrizičnijih skupina poput štićenika domova za starije i nemoćne primili prve doze cjepiva protiv koronavirusa, piše Večernji.hr. Na dan koji su čelnici Europske unije ovaj put po vakcini nazvali ‘Dan-V’ blok službeno je otpočelo masovno cijepljenje najranjivijih ljudi. Cijepljenje će se odvijati još u ponedjeljak i utorak.
Do kraja ožujka u Hrvatsku bi trebalo stići ukupno 270.000 doza cjepiva. Zasad je Hrvatska naručila ukupno 5,905.000 doza uz cilj da se protiv koronavirusa cijepi minimalno 70 posto građana.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist